У Житомирі успішно розмінували школу. ФОТО

Днями учні однієї з житомирських шкіл переконались, чому не слід жартувати з повідомленнями про замінування.

А допомогли їм у цьому міліційні експерти-вибухотехніки, які прибули на виклик про небезпеку у навчальному закладі.

Уранці того дня у житомирській загальноосвітній школі №6 було оголошено негайну загальну евакуацію. За повідомленням правоохоронців, що прибули до школи, до міліції надійшло повідомлення про замінування адміністративного приміщення.

Аби не допустити паніки серед учнів та педагогічного колективу, міліціонери поступово виводили на вулицю клас за класом. Прилеглу до школи територію було огороджено, евакуйовані зосередилися на безпечній відстані й мали змогу спостерігати за подальшими подіями.

До приміщення школи увійшли вибухотехніки, озброєні спеціальними знаряддями та тренованим собакою для пошуку вибухівки.

Експерти Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру оглянули кожен закуток у навчальному закладі та натрапили таки на те, що шукали. На невідомий предмет у згортку зреагував і службовий пес, і спецобладнання.

За таких обставин експерти, дотримуючись усіх заходів безпеки, винесли з приміщення небезпечний предмет і знешкодили його.

Уся операція із розмінування школи тривала близько години.

На щастя, усе відбувалося не насправді й навчальний заклад був замінований лише умовно.

– Ми спеціально запросили до себе правоохоронців, аби наочно пояснити дітям, наскільки небезпечними є подібні жарти. І водночас продемонструвати, скільки зусиль докладають відповідні служби для перевірки таких повідомлень та попередження можливих наслідків, – поділився вчитель з військової підготовки загальноосвітньої школи №6 Володимир Манохін.

Учні не просто спостерігали за діями правоохоронців.

Старшокласники й самі взяли активну участь у навчаннях, продемонструвавши, наскільки можливо постраждати, якщо не дотримуватися правил безпеки під час евакуації.

Після показового «розмінування» та знешкодження виявленого пристрою правоохоронці розповіли учням і про передбачену законом відповідальність за подібні дії та запевнили, що автори анонімних повідомлень у більшості випадків встановлюються за кілька годин.

– У поточному році було кілька повідомлень подібного змісту. На щастя, жодна інформація, що надходила до міліції про замінування, не знайшла свого об’єктивного підтвердження. Однак щоразу ми виїжджаємо на такі виклики у повній бойовій готовності, – розповів начальник Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при УМВС України в області Олександр Гунько. – А такі зустрічі з дітьми допомагають нам вчасно застерегти їх від необачних вчинків та недоречних жартів.

Самі ж діти з цікавістю розглядали представлені на огляд технічні засоби для пошуку вибухових речовин та предметів та задавали численні запитання.

Проте найбільше захоплення у них викликав службовий пес, який залюбки дався дітям в руки, аби ті його погладили.