69-й театральний сезон у Житомирі театрали закрили з протянутою рукою. Відео

Житомирський академічний український музично-драматичний театр ім. І. Кочерги закрив 69-й театральний сезон.

Закриття вийшло символічним й нокаутуючим для влади – практично весь колектив театру вийшов на сцену босоніж, і розповів глядачам, що йому дуже потрібно фінансування для подальшого існування.

Про це інформує сайт Журнал Житомира.

У залі був аншлаг – багатьом бажаючим не вистачило місця, і вони сиділи на додаткових стільцях, принесених в зал.

Театральний сезон колектив театру закривав великим, майже двогодинним концертом на іспансько-італійські мотиви. За словами художнього керівника театру Наталії Тимошкіної це була абсолютно нова постановка.

А у фіналі концерту глядач побачив, як вся трупа театру вийшла на край сцени босоніж. У формі концертного номера театрали розповіли про свої проблеми, і просили владу, спонсорів та меценатів допомогти їм.

Більшість глядачів навіть не здогадувалась, що театру так важко.

Про це не розповість і газета обласної влади «Житомирщина», про це не напише в своєму звіті прес-служба влади.

Будівля Житомирського театру не знала капітального ремонту вже 47 років. На сцені вже 2 роки простоює зламаний театральний круг, без якого неможливі деякі спектаклі, через що їх виключили з репертуару, включаючи дитячі.

У театрі застаріле світлове та звукове обладнання – якщо згорить одна з двох ламп, які освітлюють актора на сцені, то актор виявиться в пітьмі. Глядачеві може здаватися, що погано співають вокалісти театру – але насправді цей звук погано передають старі колонки.

– Ламп немає, мікрофони та монітори (колонки, які передають звук акторам) у Градовського (Юрій Градовський, начальник управління культури облдержадміністрації) позичили, – співала вчора трупа театру перед повним залом глядачів.

Ремонту потребує і глядацький зал – вчора в залі було душно, а взимку буває холодно, і глядачі сидять у верхньому одязі.

Велика проблема також у відсутності фінансування на гастролі, участь у фестивалях.

Так і сталося недавно, коли театр запросили на участь у фестивалі «Класика сьогодні», з якого театрали повернулися з вищою нагородою фестивалю – «Гран-прі». А їм не було за що заправити автобус бензином щоб поїхати на цей фестиваль. В результаті їх в черговий раз виручив депутат облради Сергій Сухомлин, заправивши автобус за свої гроші.

Голова обласної ради Йосип Запаловський, який вийшов на сцену після цього концертного номеру зазначив, що влада підняла зарплату театралам, до рівня зарплати академічного театру, а також повідомив, що виділені гроші на заміну всіх вікон театру на нові, пластикові.

Правда, як розповіли журналісту сайту в самому театрі – виділення 1 млн грн вистачить, щоб замінити тільки частину вікон. У театрі зараз не знають, як краще вчинити – тому що за ці гроші можна замінити частину величезних вікон переднього фасаду, або повністю вікна в задній частині будівлі, де знаходяться гримерки.

Театрали закінчили 69-й сезон спільною молитвою. Наступний сезон ювілейний – 70-й.

Можливо, коли завершиться ремонт філармонії – влада візьметься за театр. Адже саме там проходять практично всі офіційні церемонії, святкування державних свят, кількамісячні звітні концерти всіх районів Житомирської області.

Саме там, стоячи на сцені, чиновники так люблять роздавати свої почесні грамоти та подяки. А що трапиться, якщо під час одного з таких офіціозів раптом відмовить світло, звук або обірветься якась конструкція на сцені?

Сергій Харчук