Чи потрібні Житомирщині обдаровані діти з села?

Принаймні, з сьогоднішньої відповіді голови ЖОДА Сергія Рижука на запитання журналістів щодо долі обласного педагогічного ліцею, можна зробити висновок, що не потрібні.

Коментуючи ситуацію щодо ліквідації обласного педліцею, єдиного в області навчального закладу, де обдаровані діти з сіл Житомирщини можуть здобути якісну повну загальну середню освіту, яка дає їм шанс максимально успішно здати ЗНО й вступити в університет на державну форму навчання, Сергій Миколайович вжив слово “еліта” в негативному контексті.

– Це має бути заклад для усіх дітей, а не лише для “еліти”, – сказав очільник області.

Про яку “еліту” йдеться, губернатор не уточнив. Може про ті сім’ї, де єдиний шанс дитині з незаможної родини без “покровителів” у всіляких “органах” пробитися в житті – це здобути знання?

Може державі й не потрібна освічена самодостатня молодь? Якщо так – треба в цьому зізнатись.

Замість педліцею буде інтернат. Це означає не лише урізання фінансування закладу, а й пониження його статусу.

Тепер разом з відмінниками, які прагнуть бути інтелектуальною елітою України, тут навчатимуться діти соціальних категорій, які не ставлять таких цілей в житті, мають проблеми з поведінкою й успішністю.

Сьогодні облраду пікетують діти й батьки. Вони хором вигукують заклики зберегти педліцей обласного підпорядкування. Але рішення вже прийнято. З першого вересня має бути інтернат.

Ярослав Долгих, який тепер відповідає за гуманітарну сферу області в розмові з журналістом Репортер Житомира сказав, що питання з батьками узгоджене. Хоча це й буде інтернат, обдаровані діти не будуть позбавлені можливості навчатися за посиленою програмою.

Репортер Житомира вислуховував перед початком сесії облради батьків.

Вони не в захваті від такого “узгодження”. Вони ще сподіваються, що Верховна Рада внесе зміни до 90-ї статті Бюджетного кодексу й впише в перелік навчальних закладів, які фінансуються з обласного бюджету, ліцеї.

Досі, фінансування ліцеїв обласного підпорядкування в Бюджетному кодексі не було прописано. Але ж вони існували…!

В 2009-му році, коли область перевіряло ГоловКРУ це було виявлено. КРУ тільки Житомирщину перевіряло?

Більше по темі – тут! Житомирський обласний педліцей для обдарованих дітей закривають через байдужість держави і, можливо, – обласних чиновників. Колектив і батьки у розпачі!

Проблема з законодавчим врегулюванням законності фінансування ліцеїв обласного підпорядкування є загальнодержавною. Батьки розповіли, що в Україні є близько 50 таких навчальних закладів.

Але закривають, посилаючись на бюджетну колізію, чомусь лише Житомирський обласний ліцей. В інших регіонах, зі слів батьків, обласні влади навіть наперекір вищезазначеній бюджетній неврегульованості до останнього зберігають статус своїх обласних ліцеїв.

А в нас – “ліцей з воза, фінуправлінню легше”?

Й ще одне питання. В чому проблема Президенту, чи міністру освіти, чи міністру фінансів прийняти рішення дозволити внести зміни до Бюджетного кодексу й включити в перелік закладів, які фінансуються з бюджету ліцеї обласних рад? Адже є неодноразові звернення педагогічних колективів, управлінь освіти, обласних рад й облдержадміністрацій, народних депутатів в кінці-кінців.

Економія коштів на рівні держави?

Тут ще раз треба подумати про те, чи потрібна державі розумна молода сільська еліта в позитивному значенні цього слова, а не в тому, в якому його вжив губернатор?

Невже не можна зберегти хоча б один ліцей для обдарованих, не перетворюючи його в інтернат?

Батьки й педагоги вже з сумом згадують порядки в ліцеї, розуміючи, що коли він перетвориться в інтернат – буде все по іншому. Кажуть – дисципліна й порядок тут був на вищому рівні. Діти кімнати гуртожитку навіть не завжди зачиняли – жодного разу ніхто ні в кого нічого не вкрав. Був спокій і дисципліна.

Викладачі хвилюються, що не всі збережуть робоче місце.

До речі, голова обласної ради Йосип Запаловський рік тому заявляв, що питання збереження обласного ліцею для нього справа честі.