Дарувати радість дітям

Обласний центр соціально-психологічної допомоги “Сонячний дім” – заклад, в який соціальні служби направляють дітей, батьки яких не можуть забезпечити належних умов життя й виховання.

Діти від 3-х до 18-ти років перебувають тут в очікуванні, що з батьками ситуація налагодиться й їх зможуть забрати додому.

Якщо цього не стається, батьки не забезпечили умов для життя, наприклад, в будинку немає світла, або опалення, дитину відправляють або в інтернат, або прилаштовують в іншу родину.

Максимальний термін перебування в центрі – 9 місяців. Заклад розрахований на одночасне проживання 50-ти вихованців.

Найменші (віком від 3-х до 6-ти років) ходять в дитячий садок, який функціонує прямо в приміщенні центру.

Такі заклади оголюють болючу проблему соціального сирітства – самотності й покинутості дитини при живих батьках.

Найбільше, чого не вистачає цим дітям – не іграшок й цукерок, а душевного тепла люблячих батьків. Це видно в їхніх очах – вони підозрілі й одразу не розкриваються перед чужими людьми, але їх дзеркало душі видає сум.

Вони все розуміють, бо життя ще з народження стало для них суворим вчителем, боляче розбило більшість очікувань і мрій, примусивши боротися за виживання жорсткими методами.

Поділитися з дітьми, які перебувають в цьому центрі душевним теплом спілкування, підбадьорити, поговорити, подарувати іграшки й потрібні речі. Незначну, але посильну для себе справу зробила обласна громадська організація “МІР”.

Актив організації, до складу якого входять як громадські діячі так і місцеві підприємці спільно з церквою “Нове покоління” подарували дітям сезонний літній одяг, канцтовари та іграшки. Ну, і, звісно ж, радість спілкування.

– ЖОГО “МІР” спільно з церквою “Нове покоління” вирішили допомагати дитячим будинкам Житомира на постійній основі. Ситуація така, що держава робить не все від себе залежне для вирішення проблеми сирітства, в тому числі й соціального, – каже голова організації Сергій Форест.

Він наголошує, що до дітей треба приходити не лише на День Святого Миколая та гучні дати, а й в міжсвятковий період.

Має бути душевний порив – бажання подарувати цим дітям частинку свого тепла, – сказав Форест.

“Ми сьогодні побачили радісні очі дітей. Ми їх порадували. Але ми розуміємо, що цього замало – адже держава має вирішити цю проблему, запозичивши досвід країн Європи”, – вважає Тетяна Нікітіч, голова міської організації ЖОГО “МІР”.

Вона наголошує, що в країні не повинні існувати сиротинці.

“Кожна дитина має зростати в сім’ї – рідній, або, якщо так склались обставини – прийомній”, – сказала Нікітіч.

“Ми не повинні бути байдужими до людських проблем. Допомагати треба разом. Приємно, що людей, які об’єднуються в команду однодумців заради втілення в життя благородних задумів з кожною нашою акцією стає все більше. Це дозволяє нам акумулювати ресурси – як організаційні, так й матеріальні та ще більш дієво допомагати людям”, – сказав Ігор Карпов, пастор церкви “Нове покоління”.

ФОТО Репортер Житомира: