НЕФКО, Е5Р, ЄБРР та ЄС в Житомирі. Фото

Дитячий садок №21 відвідали гості Житомира в рамках проведення в нашому місті тижня сталої енергетики.

Цей заклад став першим, який отримав фінансування програми комплексного утеплення об’єктів бюджетної сфери Житомира. Кошти в 2012-му році виділила Північна екологічна фінансова корпорація «НЕФКО».

Реалізація проекту дозволила значно зменшити викиди СО2, термін експлуатації будівлі садочку подовжено, внутрішньо-будинковий клімат поліпшено, а реальна економія енергоносіїв дозволяє покращити матеріально-технічну базу закладу – придбати дітям нові іграшки, зробити ремонти в приміщеннях.

ДНЗ отримав значний поштовх для подальшого розвитку.

Дитячий садочок відвідали високоповажні представники європейських фінансових інституцій, фінансисти, урядовці, партнери Житомира у впровадженні вигідних енергоефективних проектів.

У ці дні в Житомирі перебувають керівник секції з питань енергетики, довкілля та транспорту Представництва ЄС в Україні Вальтер Треттон, директор Північної екологічної фінансової корпорації НЕФКО Магнус Рістедт та менеджер фонду Е5Р Андерс Лунд.

Приймає гостей міський голова Володимир Дебой.

Міжнародні партнери високо оцінюють діяльність міського голови Житомира.

Місто, попри критику бажаючих прийти до влади в Житомирі щодо невирішеності питань із заборгованістю водоканалу перед обленерго, затримки зарплат на ЖТТУ, неврегульованістю ситуації з заставою стратегічної котельні (всі ці проблеми тягнуться з часів минулої влади. Частина цих негараздів, як от застава котельні на Жуйка й навішування кредитів на комунальні підприємства міста, створена за безпосередньої участі тодішнього керманича й її команди) впевнено здобуває вагомий статус в очах держави, на рівні міських голів й міжнародних фінансових структур.

Сьогоднішні заходи в Житомирі (загальнодержавний тиждень сталої енергетики) тому підтвердження.

Тиждень сталої енергетики є потужним імпульсом для ще більшого прискорення реалізації енергоефективних програм в Житомирі.

Партнери Житомира з НЕФКО, Е5Р та ЄБРР й надалі мають намір співпрацювати з містом на вигідних для муніципалітету умовах, оскільки високо цінують ділові якості міського голови Володимира Дебоя й готові з ним співпрацювати й надалі.

НЕФКО, незважаючи на те, що вже багато зроблено, лише розпочинає співпрацю з Житомиром. Завдяки успішному впровадженню перших проектів, які стали пілотними в Україні й які дозволили фонду Е5Р на досвіді Житомира проводити демонстраційні семінари для українських міст, Житомир здобув довіру кредиторів.

Найближчим часом місто реалізує черговий проект – НЕФКО в співпраці з фондом Е5Р виділяють Житомиру чотири з половиною мільйони Євро на утеплення ще 19-ти соціальних об’єктів міста. А це – школи, дитсадки, лікарні. Важливо зауважити, що 1,35 мільйона Євро з цієї суми – безповоротний грант фонду Е5Р на полегшення виплати цього кредиту.

Також в рамках програми ДемоУкраїна в Житомирі запускають пілотний проект – в місті буде створено енергоефективний квартал у якому споживання енергоносіїв досягне європейських норм, тобто цей показник буде знижено в 3-5 разів.

Міський голова Житомира озвучив стратегічну мету в енергоефективності

Швидка окупність таких проектів та забезпечення в подальшому значної економії ресурсів, зменшення негативного впливу на екологію, робить їх нагальними. Особливо в умовах стрімкого росту цін на газ.

Сьогодні в Житомирі відбувається головний захід Тижня сталої енергетики – семінар фонду Е5Р на тему: “Як відкрити доступ до потенціалу енергоефективності українських муніципалітетів?”.

ФОТО Репортер Житомира:

Володимир Дебой, міський голова Житомира

Андерс Лунд, менеджер фонду Е5Р

Магнус Рістедт, директор Північної екологічної фінансової корпорації НЕФКО