На Житомирщині вирощують породу майбутнього. ФОТО

Квартал 28. Ділянка 6. Попільнянське лісництво, Попільнянський держлісгосп. Житомирщина.

Що тут знаходиться?

Три гектари залісненого в 2008-му році горіха чорного.

Чого чорного?

А тому, що коли дерево досягає віку стиглості, його кора стає чорною.

На відміну від грецького горіха, плоди якого ми вживаємо в їжу, чорний горіх родить гіркі плоди, які годяться хіба що в медицині та косметології. Але це не означає, що ця порода нам нецікава.

Ідея заліснювати Попільнянщину чорним горіхом до місцевих лісників прийшла після візиту на Вінничину. Там ця порода гарно себе зарекомендувала.

Посадковий матеріал знайшли аж в Тростянецькому парку, що на Сумщині.

Заліснювали не саджанцями, а шляхом посадки горіха в землю. За перший рік ріст горіха склав 55-70 сантиметрів, що є дуже непоганим результатом. В наступні роки приріст сягав приблизно 1 метр 10 сантиметрів.

Сьогодні горіх чорний на цій ділянці досяг чотирьох сезонів вегетації.

На Попільнянщині вперше займаються розведенням цієї породи. Досвід як доглядати за горіхом чорним лісники можуть почерпнути хіба що зі спеціалізованої літератури.

Горіх чорний – порода інтродуцент, яка спочатку була завезена з Америки в Європу, потім Росію, а в подальшому вже інтродукована в дібровах нашого українського лісостепу. Потроху цей горіх завойовує Полісся.

В природних ареалах горіх чорний має висоту до 60 метрів з діаметром стовбура до 1,5 метра. В Україні є 50-річні дерева цієї породи з висотою 30 і більше метрів.

Перспектива цієї культури величезна. Вчені Павло Вакулюк та Валерій Самоплавський в книжці “Лісорозведення в Україні” написали, що горіх чорний є породою майбутнього в Україні.

Основні його переваги полягають в тому, що ця порода швидко росте й досягає віку стиглості у віці 50 років, деревина дуже цінна, бо має гарну текстуру (використовується в меблевій промисловості).

Горіх чорний рекомендують використовувати для створення ландшафтних парків, бо він виділяє достатньо багато фітонцидів (біологічно активні речовини, що утворюються рослинами, які вбивають чи пригнічують зростання і розвиток бактерій, мікроскопічних грибів, та інші форми мікроорганізмів), оскільки в нього велике лопотеве листя, велика ажурна крона у віці стиглості.

До віку стиглості лісники Попільнянщини планують залишити 300-400 дерев на гектар, що дозволить забезпечити 600 кубометрів деревини з гектару.

Кращі дубові насадження на Попільнянщині дають 400-450 кубометрів з гектара. Так що сенс приводити на Житомирщину горіх чорний є.

Про горіх чорний на Житомирщині журналістам розповів головний лісничий Попільнянського лісництва Сергій Степанчук.

Обласне управління лісомисливського господарства має гарну традицію організовувати прес-тури для журналістів з метою популяризації лісової галузі, демонстрації через засоби ЗМІ краси природи Житомирщини, утвердження ідеї любові до природи й необхідності її шанування й захисту.

ФОТО Репортер Житомира: