Психлікарню під Житомиром тепер опалює котел “Крігер”. Фото

Котельню, яка забезпечує теплом психіатричну лікарню під Житомиром модернізували й переоснастили.

Тут встановили сучасний котел фірми “Крігер”, який замість газу спалює відходи деревини, ну й ще багато іншого.

До цього котельня за рік споживала 550 тисяч кубометрів газу, тобто в “трубу” вилітало орієнтовно 3,5-4 мільйони гривень.

В рамках обласної програми, яка передбачає заміщення природного газу на альтернативні види палива інвестору дали “зелене світло”.

Два дні тому Леонід Крігер встановив 2,5-мегаватний котел, який виробляє тепло, спалюючи дерев’яну стружку.

Агрегат запустили в технологічному режимі. Щодня він у середньому споживатиме 55-60 кубів стружки (щепи).

Леонід Крігер повідомив Репортеру Житомира, що літом для забезпечення теплої води для потреб психлікарні котел “розганятимуть” до мегавата. Зимою ж, може знадобитися вся 2,5-мегаватна потужність, щоб пацієнтам і персоналу в палатах і приміщеннях холодно не було.

Вже домовились з обласним центром про те, щоб всі дерева, які зрізаються шляхом санітарної очистки замість того, щоб безгосподарно спалювати, безбожно забруднюючи матінку природу, направляти на цю котельню, де спеціальні машини подрібнюватимуть деревину на щепу – енергоносій для котла.

Щороку Житомирщина споживає в середньому 164 мільйони кубів газу.

В планах області на 2013-й рік було на 35% скоротити споживання газу за рахунок переходу на альтернативні види палива.

Однак, заступник губернатора Микола Олещенко, який відповідає за паливно-енергетичний сектор пояснює, що цю “планку” взяти дуже непросто, оскільки для цього потрібно залучати значні інвестиції.

Разом з тим, нагальність якомога швидшого переходу на щось інше, тільки б зіскочити з “газової голки”, або “зашморгу”, кому як краще звучить, область ще й як усвідомлює. Олещенко каже, що це дуже велика економія.

Керівник області Сергій Рижук каже, що Житомирщина має колосальні резерви стосовно використання власних відновлювальних джерел енергії.

На Житомирщині, наприклад, є два види власних альтернативних видів палива, запасів яких в нас дуже багато. Це деревина й торф.

– До 2015-го року область поставила задачу вдвічі зменшити споживання газу. Це буде величезна перемога орієнтованого на технологічне раціональне використання енергії суспільства, – пафосно промовив губернатор.

Леонід Крігер розповів про неперебірливість котла. Каже, “їсть все, що дають”.

Агрегат спалює не лише дерев’яну щепу, а й будь-який сільгосппродукт, який є в нашому житті. Крім цього він чудово “перетравлює” необроблений торф, якого на Житомирщині колосальні запаси та буре вугілля.

– Якщо хтось каже, що ми нездатні сьогодні зробити нашу область енергонезалежною, то це неправда, – сказав Крігер.

Котел “Крігер”. Фірма експортує продукцію в Європу

Презентація проекту – представники влади розповідають гостям Житомира про те, як область знижує рівень залежності від споживання газу

Очільник області дивиться як горить альтернативний енергоносій

Замість газу – дерев’яна стружка. Відходів у нас поки вистачає.