Ситуація на Щебзаводі. Коростень

«Коростенський щебзавод» під загрозою знищення рейдерами».

Про це 18 квітня 2013 року заявили учасники прес-конференції в інформаційному агентстві RegioNews.

“Бюджетоутворююче підприємство, що дає 30-40% надходжень до Коростенського районного бюджету стало мішенню рейдерів. Місцева влада усунулась від конфлікту, або ж навпаки її окремі представники діють по суті на боці загарбників.

Керівництву Коростенського щебзаводу неодноразово погрожують вбивством, відбуваються спроби силовим способом захопити завод.

Робітники готові стати на захист свого підприємства усіма засобами, якщо офіційна влада нехтує закон.”

Такі акценти розставили голова профкому ПрАТ «Трудовий колектив «Коростенський щебзавод» – Віктор Савінський, майстер підприємства Сергій Брицун, заступник голови ВГО «Антирейдер» Артем Руденко, експерт Інституту Впровадження Соціальних Проектів «СОЦІНТЕЛ» Руслан Павленко.

Вони заявили, що зусилля в рейдерському захопленні підприємства об’єднали Сергій Тищенко (власник групи компаній «Фактор», банку «Фортуна-банк») та гранітний магнат Ігор Наумець (власник групи компаній «Юнігран», Малинського та Коростенського кар’єрів).

Політичний дах недоброзичливцям нібито надали одразу два депутати Верховної Ради: провладний та опозиційний.

Акціонери та члени трудового колективу підприємств звернулися з відкритою заявою до Президента України, Прем’єр-міністра, Генерального прокурора та Міжвідомчої комісії з питань протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств з проханням втрутитися в ситуацію, що склалася.

Водночас, було констатовано, що органи влади проігнорували всі офіційні заяви й звернення трудового колективу з проханням захистити їх від рейдерів.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Але є й інша версія.

Нібито кар’єр захопив один з великих акціонерів підприємства Юрій Біжан за допомогою голови наглядової ради ПрАТ “Трудовий колектив” Коростенський щебзавод” Віталія Вербицького.

Багато років Коростенським щебзаводом успішно керував Володимир Конончук – кваліфікований спеціаліст-гірник, організатор виробництва з високим авторитетом у трудовому колективі. Так ось його Біжан з Вербицьким нібито і “посунули”.

Далі була колотнеча. Сторони звинувачували одна одну в рейдерстві. Дійшло навіть до спроби замаху на життя Вербицького. Новина просвистіла в ЗМІ як пуля, однак слідом за сенсацією почали лунати думки, що “замах” був інсценізований потенційним постраждалим, для того, щоб відволікти громадськість від основної мети – всі активи підприємства вивести на підконтрольний ПРАТ!

Мовляв, в цій ситуації Тищенко і Наумець (перший придбав крупний пакет акції підприємства у другого) стали на захист Коростенського щебзаводу.

Хто тут правий – знають хіба що працівники підприємства, які за цим спостерігають.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Але є ще одна дійова особа – міліція, до якої звернулись з заявою акціонери декількох товариств (Коростенський щебзавод поділений на декілька ТОВ – є у них і ВАТ і ПРаТ) з приводу порушення їх прав та розкрадання грошових коштів керівництвом Коростенського щебзаводу.

Попередньо встановлено, що у ході господарської діяльності вчинено розтрату коштів в сумі понад 9 мільйонів гривень, які належать акціонерам.

З метою встановлення документів та речей, які можуть мати значення для з’ясування важливих обставин у кримінальному провадженні, слідчий суддя Корольовського районного суду Житомира виніс ухвалу про надання дозволу на проведення обшуку в акціонерному товаристві.

12 червня співробітники Слідчого управління УМВС у форменому одязі прибули на щебзавод для проведення слідчих дій.

Зважаючи, що керівники товариства були відсутні, міліція поприсила працівників заводу повідомити керівництво про обшук на підприємстві.

Однак, схоже на те, що стомлені розбірками акціонерів працівники заводу сприйняли візит правоохоронців за рейдерську атаку за участю міліції.

Згодом після прибуття співробітників СУ УМВС, до підприємства під’їхали два автомобілі, які розвантажили прямо під ворота щебінь, заблокувавши в’їзд та виїзд з території.

Далі підтянулись близько 80 осіб, які почали перешкоджати виконанню працівниками міліції службових обов’язків.

Заблоковані правоохоронці звернулись в Коростенський міський відділ УМВС. Звідти прибула слідчо-оперативна група для огляду місця події.

Близько 16.30 годин на територію підприємства прибуло керівництво Наглядової ради та представники акціонерного товариства.

Керівники відмовились надати працівникам міліції необхідну документацію пообіцявши надати її завтра.

Виїзд з підприємства розблоковано.

Люди, що знаходилися на території, розійшлися по домівках.