У Житомирі показують особисті речі Папи Іоанна Павла ІІ. Фото

В рамках Днів європейської культури та спадщини в Україні – Ночі храмів 2013, у Житомир приїхав Мобільний музей Блаженного Папи Іоанна Павла ІІ.

Мобільний музей подорожує європейськими державами.

В Україні музей відвідає лише 6 міст. Два з них – Житомир та Бердичів.

Подія важлива для України, адже цьогоріч виповнюється 12 річниця візиту Папи Іоанна Павла ІІ до нашої держави.

В урочистому відкритті експозиції в Житомирі взяли участь представники влади міста, генеральний консул Польщі у Вінниці Кшиштоф Свідерек, Києво-Житомирський єпископ-емерит Йоан Пурвінський.

На Майдані Корольова безкоштовно ознайомитися з експозиціями, думками та вченням Святого Отця житомиряни мають змогу впродовж одного дня – до 20 години.

Виставка займає понад 60 квадратних метрів.

Експозиція розміщена у 18-метровому автобусі, що заввишки 4 метри.

На огляд представлені особисті речей Папи, а також маловідомі світлини та фільми про його життя.

До експозиції входять бревіарій (часослів), яким користувався Папа під час щоденної молитви, перо, листи, вервиця, на якій він молився.

Тут до уваги відвідувачів копія паспорту, печатка, нагрудний хрест, сутана, головний убір та годинник з особистої резиденції в Кастель Гандольфо. Є також і светр, котрий папа носив у подорожах; туфлі отця Іоанна Павла II, виготовлені шевцем з Кальварії, і що найбільше житомирянам впало до ока – звичайні лижі (50-ті роки ХХ ст.).

Загалом, представлено 23 експоната.

Музей вже відвідали понад 500 житомирян.

Атмосфера, яка там панує, спонукає відкрити невеличку частину духовного світла через призму представлених речей. Це показовий захід, покликаний продемонструвати, що християнські цінності в Європі не зникли, а радше навпаки.

Кульмінацією «Ночей храмів» о 18.00 у Житомирі в костьолі святого Іоанна з Дуклі відбудеться червнева відправа та Свята служба в інтенції канонізації блаженного Іоанна Павла ІІ, після якої можна буде доторкнутися через поцілунок до реліквітарія – капсули з кров’ю Іоанна Павла ІІ.

Папа Іоанн Павло 2 – перший понтифік, який умів вибачатися.

Підрахували, що усього з моменту обрання Папою він вибачався з різних причин приблизно 100 разів. Навіть вибачався перед китайцями за допущені католицькою церквою помилки часів колоніалізму. Вибачався і перед індіанцями та африканцями, і перед юдеями за колишній антисемітизм церкви. Він перший від імені католицької церкви попросив прощення за зло, вчинене «сподвижникам з інших конфесій».

Кшиштоф Свідерек, генеральний консул Польщі у Вінниці: “Це єдиний у світі пересувний музей, у якому зібрані особисті речі Папи Іоанна Павла ІІ. Цей захід – Ніч Храмів – символічно співпав з 12-ю річницею візиту Папи в Україну.

Організовуючи сьогоднішній захід, ми запросили представників влади, польських громадських організацій. Їх присутність говорить про те, що ми маємо спільну справу – зберігаємо і примножуємо християнські цінності.”

Наталія Костецька-Іщук, презес ЖОМГО «Союз польської шляхти»: “Презентація пересувного музею Іоанна Павла ІІ є надзвичайною подією в духовному житті нашого регіону. Світла постать Папи-слов’янина, який проповідував Цивілізацію Любові, об’єднує людей різних народів, культур та віросповідань.

Житомирщина є зразково толерантним регіоном. На нашій землі мирно і дружно живуть поляки, українці, росіяни, євреї та представники інших національностей. Світло Любові, яке на цю землю приніс Іоанн Павло ІІ, ми повинні берегти, передавати один одному і наступним поколінням”.

Ігор Вержанський, член «Союзу польської шляхти»: “Відчувається приємна, світла енергетика. Лише одні речі Блаженного Іоанна Павла Другого спонукають задуматися над людськими цінностями, духовністю. Це надихає на збереження християнської віри, зміцнення духовності, об’єднання – саме те, що проповідував Папа.

Мій син, якому 10 років, разом зі своїм друзями, також відвідав музей. Присутність дітей на таких заходах, і взагалі такі події – це те, чого іноді в нашому буденному житті не вистачає”.

Папа Іоанн Павло II здійснив 104 зарубіжні поїздки, і відвідав усі континенти.

Під час його понтифікату понад 300 мільйонів людей стали католиками. Постать Святішого Отця і є уособленням тих засад, які проповідує екуменізм.

Тетяна Пашкевич

Зліва-направо: Ігор Вержанський, Наталія Костецька-Іщук, Володимир Іщук.