Боровська зробила висновки щодо ситуації з Весельською

Робоча група, яка з’ясовула суть конфлікту в управлінні освіти Житомира, провела підсумкове засідання.

Нагадаємо, профком освіти Житомира висловив недовіру начальнику управління Валентині Весельській.

Керівник пояснює ситуацію, що склалась – принциповою позицією, щодо контролю за здійсненням фінансових операцій та виявленням зловживань, за що були зняті премії з окремих посадавців апарату управління освіти.

Депутат міської ради Наталія Боровська, яка входить до складу цієї робочої групи, після завершення засідання зробила такі висновки:

Висновок перший. Прикро, що ця ситуація ганьбить педагогів Житомира, тих людей, які мають бути взірцем моральності суспільства.

Тому хочеться якнайшвидше вичерпати цю історію, перегорнути сторінку й повернути втрачений авторитет Учителю.

Висновок другий. Схожі ситуації траплялись не раз в цивілізованій Європі. Рішення було завжди одним – чиновник подає заяву про відставку через конфлікт.

На жаль, у наших чиновників не вистачає сміливості гідно вирішити конфлікт. Натомість вони «виносять сміття з хати», аби тільки довести свою особисту правоту.

Висновок третій. У конфлікті завжди винні обидві сторони. Дана ситуація це підтверджує. Вчора за столом сиділи абсолютно непримиренні, про що красномовно говорили очі, слова та справи.

Висновок четвертий. Керівник, крім вміння керувати персоналом, тобто бачити за процесом управління найголовнішу складову – людей, має вміти ще й знаходити з ними спільну мову, будувати відносини довіри і т.д.

На жаль, керівник не знайшла, не шукала і не планує шукати спільну мову з командою. Але ж повинна бути командна робота – зараз така відсутня.

Висновок п’ятий. Підлеглі забули, хто в управлінні головний, забули і той факт, що саме керівник несе повну відповідальність за результати роботи всього управління. Субординація порушена.

Забули і про два правила:

№1. Керівник правий завжди.
№2 . А якщо не правий – дивись №1.

Висновок шостий. Порушення обох сторін будуть визначати відповідні органи, факти є.

Висновок сьомий. Щоб не говорили обидві сторони, що справи в нашій освіті чудові і цей конфлікт ні на що не впливає, навіть борщ не смачний, коли чоловік з дружиною посварились. Страждають наші діти і прості вчителі, а цього допускати не можна. Потрібна нова кров – здорова, сильна, спроможна дати нашій освіті нові перспективи.

В той же час політолог Володимир Піньковський в своїй статті “Профком керує освітою Житомира” вважає ситуацію з висловленням профкомом недовіри начальнику управління освіти результатом того, що Валентина Весельська не погодилась виконувати завчасно відведену для неї роль керівника, який нічого не вирішує.