Диво-дівчинка Аня Косцова проведе фестиваль “Я вірю!” в Житомирі

Однією з ведучих міжнародного фестивалю «Я вірю!» в Житомирі стане диво-дівчинка Аня Косцова.

Українці добре знають 9-річну Аню – вона переможниця всеукраїнських та міжнародних турнірів з художньої гімнастики, фіналістка телевізійного шоу «Чудо-люди» на каналі ICTV.

Нещодавно в Ані з’явилась мрія – спробувати себе в ролі ведучої. Здійснювати мрію талановитої дівчинки, сам того не усвідомлюючи, взявся голова оргкомітету Першого Міжнародного пісенного фестивалю дітей та молоді з особливими потребами «Я Вірю!» Олександр Іськов. Він запропонував Ані провести фестиваль у Житомирі.

Нічого випадкового не буває. І, здавалось би, випадкове знайомство Олександра Володимировича з Анею не є випадковістю. І пояснити це можливо лише тим, що, якщо чогось дуже хотіти, це обов’язково здійсниться. 

Перший фестиваль «Я вірю» вирішено було провести в Житомирі, тому що тут є унікальний Центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів, який є співорганізатором фестивалю.

До сьогодні нікому невідомо було те, що мама Ані – Тетяна Чеховська-Косцова довгий час мріяла побувати в Житомирі, та все не випадало нагоди. І ось вона разом з донечкою приїхала до міста, в якому свого часу закінчила училище культури. Тетяна мріяла знову прогулятись житомирським Бульваром. І ось 19 липня її мрія здійснилась.

Житомирщина – батьківщина Тетяни. Тут, у містечку Ємільчине, вона починала свою кар’єру разом з теперішнім заступником Міністра культури України Віктором Балюрком. Тетяна згадує, що, навіть будучи начальником районного відділу культури, Віктор Степанович не соромився брати до рук баяна й віртуозно акомпанувати на сцені народному ансамблю “Дозвілля”, в якому співала тоді ще зовсім юна Тетяна Чеховська. В майбутньому, завдяки програмі “Фольк-мьюзік”, про цей колектив дізналась уся Україна.

Вже потім Тетяна працювала диктором на радіо, з 1998 року пройшла шлях від педагога-організатора, методиста до помічника Генерального директора МДЦ “Артек”. Під час роботи методистом була і ведучою багатьох концертів у «Артеку». Сьогодні мамину естафету творчості перейняла донечка Аня.

Життєва історія Ані Косцової – приклад того, що дива трапляються, якщо в них вірити.

Дуже символічно, що саме Аня буде ведучою Першого пісенного фестивалю для дітей та молоді з особливими потребами «Я вірю!».

Дівчинка народилася з вродженою патологією кришталиків очей. Після операції, яку їй провели столичні офтальмологи, дівчинка стала бачити, почала займатися художньою гімнастикою і вже виграла 14 медалей (з них 10 – золоті) на всеукраїнських та міжнародних змаганнях.

Мама Тетяна розповідає, що спочатку було страшно – потрібно було робити коштовну операцію за кордоном. Однак батьки дізнались, що таку операцію роблять в Україні, вона дешевша і ефективна. За словами Тетяни Чеховської-Косцової, проблема в тому, що багато батьків через брак інформації не знають, що подібні операції роблять в Україні, їх лякає перспектива закордонних операцій, нестачі коштів, і вони втрачають час.

«Донька практично не бачила – у неї був майже повний підвивих кришталиків. Лікарі навіть не могли точно встановити, яка у неї короткозорість – мінус 17 або 19 діоптрій. І якби не збіг обставин і Божий промисел – інакше й сказати не можу, – ми все ще збирали б гроші на операцію в Німеччині, яку планували провести Ані тільки в 18 років.

Диво, що нам зустрілися українські лікарі, які успішно замінили кришталики моїй доньці. Зараз у неї майже стовідсотковий зір! Анна займається в звичайній школі, захопилася спортом. Страшно було подумати, що вона могла вчитися в спецінтернаті для дітей з проблемами зору», – розповідала Тетяна газеті «Факти».

На щастя, сьогодні у Ані Косцової все добре.

Вже п’ять років дівчинка займається художньою гімнастикою в школі Дерюгіних. В минулому році вона стала фіналісткою шоу «Чудо-люди» на каналі ICTV.

Сама олімпійська чемпіонка зі спортивної гімнастики Лілія Подкопаєва просила глядачів підтримати Аню в проекті своїми СМСками.

У програмі Аня сказала, що, якби виграла гроші, потратила б їх на спеціальні апарати для садочка. На таких апаратах тренують дитячі очі. За словами мами Тетяни, ці апарати дуже допомагають – просто творять дива з дитячими оченятами.

В ексклюзивному інтерв’ю кореспонденту «КРОК Радіо» Аня Косцова розповіла, що, крім гімнастики, вона також полюбляє малювати, створювати вироби з бісеру, займається писанкарством.

У Житомирі Аня вперше спробує себе в ролі ведучої. Якщо їй сподобається в нашому місті, обіцяє приїжджати сюди знову.

Вже з понеділка стартує промокампанія фестивалю «Я вірю!», який пройде в Житомирі 21-25 серпня.

Зокрема, на Першому національному та в інших ЗМІ транслюватиметься проморолик, в якому знялась і Аня. Юна ведуча разом з іншими дітками та учасницями дуету «Анна-Марія» з екранів промовлятиме чарівну фразу «Я вірю!».

Організатори фестивалю хочуть, аби ці слова допомогли кожному повірити в диво – і воно здійсниться.