Ситуація з бджолами й медом на Житомирщині

Ми всі любимо мед, бо він корисний, особливо, кажуть, для чоловіків.

Так яка ж ситуація з заготівлею цього популярного в народі продукту на Житомирщині?

Обласна влада рапортує, що вже майже 700 пасічників Житомирщини встигли скористатися підтримкою обласного бюджету для розвитку малого підприємництва.

Все добре, що відбувається в нашій країні, здійснюється, звісно ж, виключно в рамках соціальних ініціативах Президента України.

Дивно, але пасічникам і за цієї влади нібито створюють комфортні умови для ведення бізнесу, хоча нинішній Президент, на відміну від попереднього, має зовсім інші хоббі.

Департамент агропромислового розвитку Житомирської облдержадміністрації звітує, що обласна влада створює для пасічників максимально сприятливі умов розвитку малого та середнього бізнесу через реалізацію Програми розвитку агропромислового комплексу на 2011-2015 роки.

Як передбачено цією Програмою, пасічникам, які утримують більше 20 бджолиних родин, відшкодовується вартість придбання цукру для годівлі бджіл з розрахунку 5 кілограм на 1 бджолосім’ю.

У 2011 році пасічники Житомирщини освоїли 365 тисяч бюджетних гривень. 299 тисяч з них – на цукор для годівлі бджіл. 39 тисяч – на засоби захисту бджіл. 27,6 тияч – на вулики.

В 2012-му році пасічникам також допомагали купувати цукор – заготівельниками меду “кинули” 316,5 тисяч коштів обласного бюджету.

Завдяки такій турботі збоку влади про пасічників, кількість пасік, на яких утримується понад 20 бджолородин, на Житомирщині зросла за два роки більш ніж у півтора рази.

Їх питома вага у загальнообласному показнику збільшилась із 13% у 2010 році до 20% у 2012-му.

За минулий рік на підтриманих бюджетом пасіках Житомирщини вироблено 1300 тонн меду.

А це, як радісно звітує облдержадміністрація, якій дуже важливо демонстувати населенню й центральній владі динаміку зростання показників, у 2,2 раза більше, ніж вироблялось до прийняття Програми, та на 282 тонни (27%) більше, ніж у 2011 році.

Ефект від обласної підтримки пасік вплинув і на загальну ефективність роботи бджолярів області, – йдеться у повідомленні.

Показники ефективності бджільництва, передбачені Програмою по кількості бджолосімей та обсягах виробництва меду забезпечено з перевиконанням.

Станом на 01.01.13 в усіх категоріях господарств області чисельність бджолосімей склала 164 тисячі, що на 8 тисяч (5%) більше, ніж нараховувалось до прийняття цієї ефективної Програми.