У Новограді-Волинському час Лесиних Джерел. Фото


«Стомившись, сіла трохи відпочити,
Притримавши від вітру сторінки,
Спинивши вічність, ожила в граніті,
Та й залишилась з нами назавжди».

1 серпня минає 100 років від того дня, коли пішла з життя Лариса Петрівна Косач, відома світові, як Леся Українка. Велика українка!

Десятки років боролася вона з важкою недугою. Мужньо витримувала усі незгоди, що посилала їй доля, і творила свої твори, які дихають сучасністю через роки і далі. Захоплюють, дивують, вчать, зачаровують, наповнюють життя особливим змістом.

Автор репортажа: Альона Денисюк

_______________________________________________

Звягельчани свято бережуть пам’ять про Лесю Українку, леліють творчі паростки Лесиного краю. З новою силою на багатьох заходах лунають думки геніальної поетеси, яка закликає нас цінувати красу життя, знаходити в ньому високі ідеали, боротися за них заради щастя нинішніх і майбутніх поколінь.

Новоград-волинці з року в рік вплітають квітку по квітці у вінок шани Лесі Українки, розкривають свої обійми гостям, що їдуть з усіх куточків України, дальнього та ближнього зарубіжжя на міжнародне свято літератури і мистецтв «Лесині джерела».

У святі традиційно беруть участь професійні, аматорські, творчі колективи, письменники, поети, науковці.

Триденне свято, що традиційно проходить в останні вихідні липня розпочалося з відкриття виставок в музеях міста. Зокрема, у музеї родини Косачів наразі триває виставка творчих робіт майстрів Республіки Грузія та робіт художників-земляків.

Тут пройшов Всеукраїнський конкурс виконавців художнього слова ім. Лесі Українки, за участю професійних читців-артистів державних театрів та студентів-випускників нашої країни: Сімферополя, Рівного, Запоріжжя, Закарпаття, Львову, Луганська, Кіровоградської області, Києва, Краматорська, Луцька, Новограда-Волинського.

Всього 17 професійних читців та 21 учасник віком до 17 років.

Краєзнавчий музей пропонує своїм відвідувачам ознайомитися з артефактами, що були знайдені на Північному городищі літописного Возвягеля у 2007 році.

Радо зустрічають гостей свята і в літературно-меморіальному музеї Лесі Українки, який, до речі, цього року відзначає свій півстолітній ювілей.

З цієї нагоди у музеї пройшов круглий стіл за участю працівників літературно-меморіальних музеїв України на тему: «Ім’я Лесі Українки житиме в минулому, сучасному й прийдешньому і у вічності».

Під час офіційного відкриття свята, яке відбулося 26 липня, гостей привітав міський голова Володимир Загривий.

«У цей день кожен з нас відчуває себе частиною великої родини. Це свято об’єднує усіх, кому дорогий Новоград-Волинський, – зазначив Володимир Іванович. – Наше древнє місто у ці святкові дні стає центром літератури, поезії, пісні та запального танцю, декоративно-ужиткового мистецтва, місцем високого духовного спілкування талановитих та творчих людей України, гостей із далекого та близького зарубіжжя. Трьохденне яскраве дійство робить Лесине слово ще ближчим для тисяч людей, відкриває нові імена та таланти».

Керманич міста також подякував талановитим, щирим, добрим й працездатним городянам, які створюють матеріальне й духовне сьогодення та майбутнє рідного міста, і щороку до свята намагаються прикрасити і причепурити будівлі, вулиці, двори й сквери.

Участь у відкритті взяли і поважні гості міста. Народні депутати України Володимир Литвин та Юрій Благодир, командир 8-го армійського корпусу Сухопутних військ України, генерал-лейтенант Петро Литвин, заступник Міністра культури України Віктор Балюрко, перший заступник голови обласної ради Володимир Арешонков, а також представники делегацій з України та восьми країн світу.

Під час святкування Володимир Литвин вручив державні нагороди жителям міста.

Від імені Міністра культури свої вітання та почесні грамоти вручив Віктор Балюрко.

За дорученням голови Житомирської обласної ради Йосипа Запаловського Володимир Арешонков привітав учасників свята.

«Надзвичайно приємно, що древній Звягель сьогодні став центром духовного і культурного життя України. Всі ми пишаємося тим, що маємо таку геніальну жінку, представницю шляхетного роду – Ларису Петрівну Коcач, нашу неповторну Лесю Українку. Тому стає абсолютно зрозуміло, чому кожного року тисячі прихильників її таланту щороку збираються тут, на цій землі, з тим, щоб низько вклонитися їй.

Переконаний, що і цьогоріч на святі буду відкриті нові імена, які продовжуватимуть прославляти Україну, примножуватимуть її культурні надбання», – сказав він.

Офіційне відкриття завершилося виставою драми-фієрії Лесі Українки «Лісова пісня», яку привезли до Новограда-Волинського артисти Львівського драматичного театру імені видатної поетеси.

Упродовж наступних двох днів на новоград-волинців та гостей свята чекали урочиста хода, Всеукраїнський конкурс співу «Народна вертівка» за участю кращих аматорських колективів України та області.

Родзинкою свята стала презентація рекордного «Рогу достатку» – спільна акція Благодійного фонду Литвина «Майбутнє Полісся» та ПАТ «Новоград-Волинського хлібозаводу», та відкриття «Лави примирення» біля Молодіжного центру.

Традиційною і популярною вже є творча акція «Поліська вишиванка», під час якої пройшов конкурс на кращу вишиванку. Цього року були продемонстровані елементи українського весілля.

У всій центральній частині міста працювали 7 концертних майданчиків, а у міському парку культури та відпочинку – «Містечко майстрів», куди завітало близько 300 майстрів з різних видів аматорського декоративно-ужиткового мистецтва.

Були майстер-класи з рогозоплетіння, соломи, гончарства та багато іншого.

Найкращі колективи Новоград-Волинського району показали свої таланти у фрагменті свята «Древлянська хата – дивами багата» на звягельській фортеці.

Для всіх бажаючих у ці дні діяли автобусні та пішохідні екскурсії містом.

Завершилось гуляння святковим концертом за участю заслужених артистів України, Білорусії, Росії, відомих та популярних виконавців та гуртів, серед яких переможці телевізійного шоу «Україна має талант» – гурт «Бабине літо».

Апогеєм свята став святковий феєрверк, після якого виступив гурт «Вітер знає» з Дубно.

У неділю приймав гостей молодіжний центр, де працювали виставки, а для любителів солодощів – відбулась презентація «Шоколадного буму», де можна було придбати солодкі сувеніри на згадку про Новоград.

Завершилось свято концертом заслуженої артистки Росії Світлани Бочкової.