«Ukrainе-Trophy — 2013» пройшов в Олевську без Януковича. Фото

Другий етап чемпіонату України з трофі-рейдів “Ukraine-Trophy —2013” пройшов у місті Олевськ з другого по четверте липня.

Трофі-рейд — унікальне поєднання квесту, гонки, подорожі.

Діставшись фінішу, команда екіпажу здає суддям карту пам`яті, де на фото чітко зафіксовано номер транспортного засобу та один з членів екіпажу, що торкається однією рукою позначення точки, а другою — свого транспортного засобу.

Автор репортажа: Валентина Кравченко

____________________________________________________________________

Складність маршруту (порівняно з двома попередніми роками) відзначають як учасники, так і самі організатори гонки.

Як повідомив бренд-менеджер Автомобільної Федерації України Максим Спіріденко, біля тридцяти відсотків учасників вже зійшли з дистанції. Причини, в основному, у тій же складності маршруту та непередбачуваності поліських боліт.

Машини грузнуть, перевертаються, пливуть, повертаються «по вуха у багні», привозять у кабінах не лише траву та бруд, а подекуди й рибу!

На фініші екіпажи зустрічають судді, організатори, преса, телебачення, місцеві мешканці. Учасників, що не повернулися до 21 години, відслідковують за допомогою GPS та допомагають повернутися до табору (не рідко застосовуючи троси).

Перший віце-президент Автомобільної Федерації України В.В.Янукович цьогоріч участі у гонках не брав з причини поважної: при підготовці до змагань, керуючи транспортним засобом, отримав відкритий перелом руки.

Саме тому техкомісари не допустили переможця 2011 року до участі.

Автомобіль, на якому тоді переміг В.В.Янукович, сьогодні належить Олександру Подоляці (Полтавська область).

Його «Росомаха» у класі ТР – 3 на попередніх пройдених етапах фінішувала першою. Попереду ще один етап — фінал.

Минулого 2012 року Олександрові Подоляка та його напарнику Олексію Сєдакову щастило менше — вони зійшли з дистанції, втративши колесо.

Наразі Олександр Федорович ставить собі за мету вибороти звання майстра спорту України в цьому складному та ризикованому виді спорту.

В одній з семи категорій транспортних засобів —туризм — участь взяли цілі сім`ї з маленькими дітьми та домашніми улюбленцями.

«Це спорт для справжніх чоловіків, нехай переможуть достойні», — такими словами проводжав учасників на старті керівник Комітету по профі-рейдам FAU та головний організатор гонки С.І.Осадчий.

Хоча виконати складне завдання взялися не лише чоловіки. До команди такого мужнього виду спорту увійшло й три жінки.

Цього року учасники підписали спеціально розроблений екологічний кодекс, на чому й наголосив В.В.Янукович, проводжаючи команди на старті.

Не дивлячись на велику кількість людей, у таборі панувала ідеальна чистота: баки для сміття, душові кабіни, умивальники, біотуалети, обкопані багаття — організатори подбали про все. Окремо виділені зони (для харчування та відпочинку, автомийка, автосервіс, дрова для вогнища, спортивні змагання) справляли враження чіткого порядку та правильної організації.

Туристи та учасники розмістилися на великій території за містом в палатках та будинках на колесах.

Своїми металевими богатирями учасники опікуються самотужки і про середню вартість такої машини говорять неохоче. Для мене цікавим виявився такий факт: шукаючи і не знайшовши потрібної нової запчастини до машини-учасниці, довелося купити авто для розборки заради однієї потрібної деталі.

Відповіді на питання щодо винагороди за призові місця поки що ніхто не дає. Це стане відомо на фініші, куди й вирушили команди зранку 4 липня.

Фінальний етап змагань пройде у м. Сарни (Рівненської обл.), де й буде визначено переможця.

Олевчани побажали удачі всім учасникам, влаштувавши для них концерт місцевої самодіяльності, а гості, в свою чергу, залишили на згадку 18-ти метрову картину, виконану майстрами графіті, неподалік від табору.