Весельська на виконкомі розповіла за що її намагаються «вижити» з управління освіти

Сьогодні відбулося засідання виконавчого комітету Житомирської міської ради.

Одним з перших питань виконком розглянув звіт про роботу освітньої галузі міста.

В світлі останніх перипетій з конфліктом, який виник між начальником міського управління освіти Валентиною Весельською й апаратом управління, членів виконкому від опозиції цікавили обставини цієї ситуації.

Заступник міського голови, який організовує й координує діяльність управління освіти міської ради Олександр Бочковський виконком, на якому розглядалася така серйозна ситуація, очевидно, з поважних причин, пропустив.

Нагадаємо, міська профспілка освітян висловила недовіру начальнику управління. Звісно, цей орган не уповноважений звільняти й призначати керівника освітньої галузі міста, але вже сам цей факт свідчить про конфлікт між начальником управління й заступниками, бухгалтерією.

Валентина Весельська повідомила членам виконкому, що дійшло до того що із заступниками вона вимушена взаємодіяти виключно через письмові доручення. В усній формі її вже не слухаються.

Каже, одразу після того як зняла з бухгалтера одноразову премію, була скликана профспілка, яка й висловила недовіру начальнику. А за що зняла премію? Каже, за виявлені фінансові порушення.

За її словами, практика за попереднього керівника управління, до якої в апараті всі звикли й воюють за її збереження шляхом «виживання» нового начальника полягала в тому, що апарат управління призначав собі премії так би мовити заднім числом через електронний підпис начальника навіть без його присутності.

Каже, наказ на преміювання апарату на грудень 2012 року їй принесли 11 січня 2013 року. Весельська його не підписала.

В цій ситуації начальник пішла проти апарату свого ж управління, взявши контроль над тим, кому видавати премію й в якому розмірі. Пояснює: керівник управління, який несе персональну відповідальність за фінанси, повинен самостійно визначати розмір премії в залежності від вкладу в загальний результат роботи окремо кожного працівника апарату. Звісно, за її словами, це не сподобалося тим посадовцям, які звикли самі собі нараховувати премії.

Член виконкому Віталій Француз поцікавився, чому спеціально створена комісія з вивчення цього конфліктного питання на чолі з Наталією Леонченко так й не проінформувала громадськість про результати своєї роботи.

На це міський голова Володимир Дебой відповів, що комісія надасть свої висновки, але вже зараз можна говорити про виявлені порушення збоку посадових осіб управління, які намагаючись відвести від себе відповідальність за виявлені фінансові порушення, спробували перевести конфлікт в особистісну площину.

«Весельська стала на захист законності. Діям її опонентів буде дана оцінка. Це боротьба особистостей й за фінансові інтереси», – сказав Дебой.

Судячи з цих слів Дебой, принаймні на виконкомі, публічно підтримав Весельську, а отже і напрям, який вона взяла. Однак, не факт, що її опонентів «покарають».

На це Віталій Француз підкинув «шпильку». Каже «если поп не сошолся с приходом, нужно менять либо попа, либо приход. Но попа поменять легче.»

Однак, якщо там справді були виявлені порушення, то може цього «попа» треба й підтримати? Тут має вже своє слово сказати комісія на чолі з Наталією Леонченко.

Хто в цій ситуації правий – покажуть результати роботи Валентини Весельської – чи вдасться їй, взявши під жорсткий контроль фінансові потоки в управлінні, й перемігши внутрішню опозицію продемонструвати результат в забезпеченні розвитку матеріальної бази закладів освіти Житомира.

Бо з освітнім напрямком, ніби все нормально – житомирські школярі здобувають найвищі місця на всеукраїнських й міжнародних олімпіадах з різних предметів.

“Ковтуненко й Кошевич поставили мені ультиматум – або я йду у відпустку, а вони самі готують НЗ до 1-го вересня, або вони йдуть у відпуску, а всім займаюсь я одна.

Так і вийшло – я одна займаюсь організацією всіх робіт з підготовки закладів освіти до нового навчального року. Як начальник управління, я відповідаю за все, тому не можу бути осторонь цього процесу”, – сказала Весельська.

Начальник управління освіти міста дякує керівникам НЗ, за те, що незалежно від ситуації в апараті управління міської ради, забезпечують належну роботу навчальних закладів.