Щодо реконструкції Михайлівської в Житомирі. Старт в найближчі тижні. Що передбачається

Казначейські затримки не стануть причиною відтермінування старту реконструкції Михайлівської.

Про це Репортеру Житомира після завершення засідання громадської ради при міському голові повідомила Галина Семенець, заступник мера.

– Роботи розпочнуться орієнтовно через два тижні. Заявки на проведення перерахунків в казначейство подані. Ми розраховуємо, що гроші будуть проведені без тривалих затримок, – сказала вона.

Гроші на реконструкцію Михайлівської в Житомирі виділяє міська рада. Щодо співфінансування, то його навряд чи дочекаєшся – громадяни, які не дуже вірять владі, точно не скинуться.

Є надія, що власники місцевих кар’єрів допоможуть з бруківкою, а натомість назви цих підприємств будуть увіковічнені в граніті. Воно й справді логічно, щоб місто, яке стоїть на граніті, свої центральні площі вистелило чимось пристойнішим за обшарпані бетонні плити. Але це треба комусь робити, бо саме собою нічого не робиться.

Так само мали б допомогти грошима, або матеріалами, власники кафе на Михайлівській – їхня нерухомість після реконструкції стрибне в ціні. Та й клієнтів побільшає.

Загальна вартість капітального ремонту Михайлівської – 17 мільйонів 790 тисяч гривень.

Реконструкцію здійснять в 2 черги.

Перша – від міськради до Лятошинського коштує 7 мільйонів 525 тисяч 990 гривень.

Друга – від Лятошинського до Київської коштує дорожче, бо довший відрізок – 10 мільйонів 264 тисячі гривень.

Як сказала Семенець, Михайлівською під час реконструкції можна буде ходити – її повністю не перекриватимуть. Спочатку відгородять “зеленим” парканом одну сторону вулиці (до Лятошинського), потім іншу. Планують перший етап завершити в 2014-му році.

Цікаво, що в Житомирі вже другий рік стоїть без явних ознак завершення реконструкції “розворочена” “Ракушка”. Те ж саме з Музеєм Природи. А ще в 25-й раз Область говорить про виділення чергових мільйонів на реконструкцію центрального стадіону й знову називаються якісь терміни, коли стадіон засяє, як нова копійка.

Зрозуміло, що ці три об’єкти соціально-культурного призначення “зависли” через те, що гроші не дає держбюджет, хоч і обіцяв.

Сподіваємось, в ситуації з реконструкцією Михайлівської такого не станеться й міський бюджет самотужки “витягне” ці видатки й не розтягуватиме це “задоволення” на роки, бо все ж таки Михайлівська – це окраса нашого міста й одного “вічнозеленого паркану” житомирянам вже вистачило.

Коли міський голова Володимир Дебой тільки починав пропонувати ідею реконструкції Михайлівської, у рамках полеміки всередині міськради, де кожен має свій інтерес, лунали думки, що робити ремонт однієї вулиці при жахливому стані всього міста – безгосподарність й марнотратство.

Водночас, Дебой говорив про те, що в Петербурзі теж якщо звернути з центральних вулиць – можна наштовхнутися на недоліки господарювання, але ж які там проспекти! Тому туди й туристи їдуть. Тобто обличчя має бути гарним.

Тепер щодо проекту.

Передбачається повна заміна каналізаційно-водопровідних й теплових мереж (під Михайлівською проходить теплотраса), капітальний ремонт дощової каналізації.

Також, що важливо – для магазинів й кафе зроблять під’їзди зі сторони дворових територій, а саму вулицю остаточно закриють для транспорту, бо вона зараз лише номінально має статус пішохідної і скільки б депутати міськради не обурювались й місцеві ДАІшники не контролювати, “приблатньонні порушники” не лише на жовтих машинах все одно “розсікають” єдиною пішохідною вулицею Житомира.

Та й взагалі було б знущанням, якби пустили машини по бруківці. Щодо бруківки – нею устелять всю вулицю в ширину аж до фасадів, оскільки тротуарів не буде. За рахунок невеличкого нахилу дощова вода стікатиме в дві ливньовки, які й відмежовуватимуть суто візуальний тротуар.

На бруківці будуть узори в формі квадратів.

Їх кольорова гамма узгоджена з проектом реконструкції Майдану Корольова. Тобто в комплексі все має виглядати як єдиний цілісний проект.

Жінок заспокоюють, що крайні полоси по боках вистелять термообробленою пиленою бруківкою, якою зручно ходити на каблуках.

Також буде оновлено зовнішнє освітлення. Щодо озеленення, то нинішні дерева скоріше за все викорчуюють, бо вони закривають фасади й є непривабливими, а натомість поставлять декоративні насадження, можливо, у виносних кошиках, як в Європі.

Чи вдасться меру записати в свій актив такий великий бонус – побачимо. В будь-якому випадку, відступати йому немає куди.