Кропачов про тарифи й конкурс: “Все має бути по-іншому!”

Депутат обласної ради Дмитро Кропачов вирішив у судовому порядку перешкодити підняттю тарифів на комунальні послуги в Житомирі та скасувати оголошений в місті конкурс на визначення структур, які обслуговуватимуть житловий фонд.

До Корольовського районного суду Житомира від його імені подано дві відповідні позовні заяви від 18.05.2013 та від 16.08.2013. По першій справі судове засідання призначено на 27 серпня 2013 року.

Щодо оскарження прийнятих тарифів, то за словами Кропачова, це стосується рішення від 16 травня 2013 року Виконавчого комітету Житомирської міської ради про встановлення нових тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, що надаються комунальними підприємствами Житомира. Тарифи зросли на 12-27%.

Також депутат вирішив добитися судового вердикту щодо ситуації з конкурсом на визначення виконавців послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій в житлових будинках комунальної власності Житомира.

На переконання Кропачова, і в першому і в другому випадках відбулися численні порушення чинного законодавства України, а саме Закони України «Про житлово-комунальні послуги», «Порядок формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій» і «Порядок доведення до споживачів інформації про перелік житлово-комунальних послуг, структуру цін/тарифів, зміну цін/тарифів з обґрунтуванням її необхідності та про врахування відповідної позиції територіальних громад».

Також зі слів депутата, який вийшов з “Фронту Змін” й став одним з провідників “Сили Людей”, цим оголошенням були порушені нормативні акти щодо визначення житлових будинків комунальної власності, щодо визначення виконавця житлово-комунальних послуг, щодо визначення виконавця послуг з вивезення побутових відходів, щодо визначення складу та голови конкурсної комісії та щодо визначення переліку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій в житлових будинках.

Репортер Житомира поцікавився, чи не є популізмом не приводити тарифи у відповідність до рівня їх собівартості, прирікаючи цим самим обслуговуючі організації на роботу в збиток?

Це те саме, що держава робить з водоканалом та ТТУ – з одного боку робить добру справу для споживачів (виборців), з іншого – частковим невиконанням своїх зобов’язань з компенсації втрат на різницю в тарифах по водоканалу й пільгового перевезення по ТТУ, звалює на плечі цих підприємств непосильний фінансовий тягар, цим самим їх знищуючи та створюючи умови для появи в цих сферах приватного бізнес-інтересу.

Щодо тарифів на комуналку, то їх рівень в Житомирі складає 73% від собівартості – зарплата стабільно, хоч і повільно зростає, так само як і не знижується вартість електроенергії, ПММ, обладнання.

На це Кропачов відповів, що тарифи справді треба приводити у таку відповідність, але лише за умови зростання рівня якості послуг.

Також депутат виступає за те, щоб кожен будинок й мешканці, як справжні, згідно Цивільного кодексу, власники житла самі визначали, з якою обслуговуючою організацією їм співпрацювати, а не це за них робило житлове управління міської ради.