Як доводили до ручки овруцький «Кварцит»

В роки Незалежності України вітчизняний промисловий комплекс, який забезпечував виробничий потенціал країни та соціально-економічний розвиток, зазнав приватизації.

Бюджетоутворюючі підприємства, які давали роботу сотнями людей та наповнювали місцеві бюджети, шляхом впровадження спритними державними діями від бізнесу різних схем, один за одним зазнавали банкрутства.

Ті ж заводи, які змогли вижити завдяки добросовісним власникам, почали зазнавати рейдерських атак від тих, хто вміє лише захоплювати й розвалювати.

ПАТ «Овруцький гірничо-збагачувальний комбінат «Кварцит» – бюджетоутворююче підприємство з 76-літньою історією.

Кварцит» до останнього часу був основним постачальником кварцитів і щебеню для виробництва феросплавів та вогнетривких сумішей в металургійній галузі.

Але на початку 90-х підприємства почали віддавати у приватну власність. Не оминула ця доля і овруцький «Кварцит».

Як розповів Репортеру Житомира колишній працівник підприємства, спочатку комбінат потрапив у власність до Миколи Присяжнюка, який згодом продав його екс-депутату ВР від ПР Сергію Момоту.

І тут почались проблеми.

В 2007-му році власник бере в ОТР Банк кредит на більше ніж 30 мільйонів долларів під будівництво на підприємстві нових потужностей.

Екс-працівник свідчить – якісь роботи для відводу очей справді були зроблені, але явно на модернізацію не було витрачено таку суму.

Зрозуміло, що повернути кредит підприємство не спромоглося, бо модернізація для відводу очей по факту неспроможна давати реальний результат.

Ну і те, що мало статися, сталося – оскільки «Кварцит» був у заставі кредиту, ОТП Банк скористався своїм правом та переоформив на себе заставний майновий комплекс – все майно підприємства.

Чи була тут змова з банком – можна лише здогадуватися.

Змінилось керівництво, прийшов новий директор, зі слів співрозмовника, м’яко кажучи, не фахівець своєї справи, більша половина спеціалістів звільнилась. За таких обставин комбінат був приречений. І це сталося 9 лютого 2013-го року – бюджетоутворююче підприємство овруцького району зупинило виробничий процес.

Ще з листопада 2012-го працівникам перестали виплачувати заробітну плату. І це при тому, що за словами депутата обласної ради Миколи Тимошенка, «Кварцит» не мав економічних передумов для виникнення такої заборгованості.

Декілька цифр: валовий дохід за 2012-й рік – 57 мільйонів гривень, фонд оплати праці – 11 мільйонів. Грудень 2012-го: виручка від реалізації продукції – 2, 700 тисяч гривень, фонд оплати праці – 608 тисяч гривень (в 4,5 рази менше). Тобто, зарплату виплатити було з чого, однак, очевидно, було відсутнє бажання це робити.

Натомість, територія адмінкорпусу тепер охороняється. 160 працівників підприємства не можуть взяти потрібну довідку, щоб боротися за отримання законної зарплати, оскільки не працює адміністрація.

Депутат ВР від КПУ Василь Самойленко каже, що тут мають відреагувати належним чином органи МВС і прокуратури, оскільки власник підприємства фактично дистанційовується від вирішення соціальних проблем працівників комбінату, виникнення яких він своєю діяльністю фактично і призвів.

Народний депутат повідомив, що спільно з колегами допоможе делегації працівників заводу потрапити на прийом до Генпрокурора Віктора Пшонки та озвучить ситуацію, що склалась, з трибуни Верховної Ради України на черговій її сесії з вимогою адекватного реагування.

Підтримує товариша по партії й Микола Тимошенко. Каже, спільні дії депутатів різних рівнів дадуть результат. На звернення депутата ВР Олександра Присяжнюка Генпрокуратура вже взяла цю справу на особистий контроль й доручила Держгірпромнагляду здійснити заходи врегулювання ситуації.

За період з 16.07 по 23.07. 2013 року 546 тисячі гривень все-таки надійшло на погашення частини заборгованості. Але загальний борг складає більше 5 мільйонів гривень й постійно зростає, оскільки працівників поставили на «біржу».

25-го липня, щоб звернути увагу влади, люди перекрили трасу.

Щоб погасити заборгованість прийнято рішення призначити торги, де продаватимуть продукцію комбінату на суму 7,7 мільйонів гривень. Але є інформація, що ліквідного товару, який може зацікавити покупця там не більше ніж на 2 мільйони гривень.

За інформацією від Тимошенка, на основі майнового комплексу овруцького «Кварциту» банк створює нове товариство й обіцяє відновити профільну роботу гірничого кар’єру, при цьому в засновниках фактично залишається Момот та ще два номінальних прізвища, які мають мізерну частку акцій.

Депутат обласної ради каже, що бачить в цій ситуації витончений механізм прихованого рейдерського захоплення. За його словами є схеми, за якими або домовляються з банком, або виводять активи за кордон.

Тому в цій ситуації лише прокуратура й МВС можуть адміністративними й силовими методами згідно чинного законодавства зупинити ці неправомірні дії.