Головне питання з конкурсом ЖКГ: в чиї кишені потечуть комунальні гроші в Житомирі

138 житомирян вже другий тиждень не можуть забрати свої трудові книжки із приватної компанії ТОВ КК «КомЕнерго-Житомир» й перейти працювати в комунальні ВЖРЕПи.

Про це інформує прес-служба міської ради.

Починаючи з вересня 2013 року компанія житлово-комунальних послуг не надає і, відповідно, тримає двірників, прибиральниць, сантехніків, слюсарів без роботи.

“Люди залякані”, – кажуть у міськраді. Розповідають, що не зважаючи на їх заяви про звільнення, віддавати трудові книжки їм ніхто не збирається. Натомість лунають погрози щодо невиплати заробітної плати, звільнення їх як профнепридатних.

Екс-працівники КомЕнерго написали заяви до міліції, однак поки що перейти працювати до комунальних підприємств їм не вдалося.

«Я фактично все життя пропрацював сантехніком: спочатку в ЖЕКу, потім у КомЕнерго. Звичайно, хотілося б перейти працювати в комунальне підприємство, але компанія мені не віддає трудову книжку. Заробітна плата не виплачується. Зараз ми фактично не працюємо. А що буде далі? Я не можу натиснути на керівника КомЕнерго, щоб він мені повернув мою трудову книжку. Хочу допрацювати до пенсії нормально», – розповідає чоловік, якому до пенсії залишилося зовсім мало.

На запитання, чому не віддають трудові книжки, житомирянин відповідає, що це їм не пояснюють так само, які і не пояснюють, хто оплачуватиме вимушені вихідні.

«Нам говорять, що КомЕнерго виграє всі суди, а натомість ми читаємо, що перший суд вони вже програли. Ніхто нічого не пояснює», – знизує плечима чоловік.

“Коменерго” програло суд першої інстанції

Не в менш складній ситуації опинилися працівники цієї ж фірми, які працювали за угодою, тобто, без відміток у трудовій книжці, без оплачуваних відпусток та лікарняних. Якщо їх колеги не можуть забрати свої трудові книжки, то ці люди не можуть отримати навіть заробітні плати.

«Я б перейшла працювати в будь-яке комунальне підприємство, але в КомЕнерго погрожують, що мені не виплатять розрахункові за останній місяць. Нас залякують. Ми не знаємо, як правильно перейти працювати у комунальне підприємство», – розповідає двірник, яка тривалий час працювала в КомЕнерго.

Взяти на роботу усіх цих людей офіційно, за трудовими книжками, з повним соціальним пакетом готові комунальні ВЖРЕПи №13 та №16, які за результатами конкурсу, тепер є надавачами житлово-комунальних послуг на цих територіях.

У ЖЕКах повідомляють, що люди фактично залишаться на своїх робочих місцях, з офіційними заробітними платами та головне – із приведеними у відповідність до норм площами прибирання. Якщо в КомЕнерго вони були завищені, то ВЖРЕПи обіцяють їх переглянути і змінити на користь працівників, при чому заробітна плата не зменшиться.

Нині кабінети підприємства КомЕнерго за адресою вул. Вітрука, 42/7 опломбовані. Підприємство жодних житлово-комунальних послуг не надає, громадян не приймає, відповідно, житомиряни не повинні оплачувати рахунки КомЕнерго за послуги, «надані» після 12.09.2013 року, – інформує міськрада.

На незаконній діяльності компанії ТОВ КК «КомЕнерго» наполягає прокуратура Житомира – у 2011 році прокурором міста подано адміністративний позов до Корольовського районного суду Житомира про скасування рішення Житомирської міської ради від 28.05.2008 року №621 «Про укладення договору між Житомирською міською радою та ТОВ КК «КомЕнерго-Житомир», адже договір було укладено без проведення конкурсу.

Продовжити дію договору на управління та утримання житлового фонду міської ради ще на 5 років – до 9 червня 2018 року намагалося КомЕнерго через суд і цьогоріч.

Однак 17 вересня 2013 року Господарським судом Житомирської області було винесено резолютивну частину рішення, яким КК «КомЕнерго-Житомир» відмовлено у задоволенні їх позовних вимог у повному обсязі.

Поки тривають дискусії щодо законності проведення конкурсу страждають робітники й власники житла.

На репліки керівників приватних компаній щодо загрози зриву опалювального періоду в місті та початок комунального колапсу житомирські комунальники кажуть, що Житомир на 100% готовий до опалювального періоду.

Більше того, за останніх півмісяця вони встигли підготувати до зими будинки, які обслуговували приватні компанії і які були не зовсім готові до опалювального періоду.

В свою чергу, директор КК “КомЕненего” Юрій Антіпов коментуючи цю інформацію сайту Репортер Житомира запевняє, що жоден з працівників підприємства не прийшов до нього із заявою про звільнення. Каже – вищенаведена інформація – неправда, а тому компанія вимагатиме від міської ради пояснень та можливо навіть звернеться до суду.

“Станом на понеділок заробітна плата працівникам виплачена в повному обсязі, ситуація з судовою тяганиною не відбилась на якості надання послуг з утримання житлового фонду. Люди, як працювали, так і працюють. Прийом громадян проходить згідно графіка”, – зазначив він.

Нагадаємо, за результатами конкурсу, оголошеного управлінням житлового господарства міської ради на визначення надавачів послуг з обслуговування й утримання житлового фонду Житомира приватна керуюча компанія “КомЕнерго Житомир” втратила право на здійснення цієї діяльності. Обслуговуванням житлового фонду на Польовій знову займуться комунальні 13-й і 16-й ЖЕКи.

“КомЕнерго Житомир” подало до суду й програло першу інстанцію. Юрій Антіпов заявив, що те як відбувався суд дає підстави сумніватися в чесності винесеного рішення. Суд почався в 10-30 ранку й закінчився в 16-45. Заради цієї справи суддя пропустила всі інші слухання, які в неї були заплановані на цей день.

“Нам відмовили у клопотанні. Коли ж ми попросили вивчити документацію, яку надала міська рада – нам дали лише півгодини. Рішення ухвалено поспішно й необ’єктивно”, – сказав Антіпов.

Наступна зустріч Житомирської міської ради із КК “КомЕнерго-Житомир» відбудеться у Рівненському апеляційному господарському суді.

Світлана Півоварова коментувала програш приватних компаній відсутністю в них власної техніки й виробничих приміщень. Її аргумент на користь комунальних ЖЕКів – міська рада матиме вплив на начальників цих ЖЕКІв.

Водночас, вона ж за місяць до цього говорила журналістам, що надання можливості приватним установам братися за обслуговування житлового фонду є позитивним кроком, оскільки приватні фірми сплачуватимуть всього 5% податків за спрощеною системою, які потраплятимуть в міський бюджет, в той час як ЖЕКи на загальній системі оподаткування втрачають набагато більше, до того ж ці відрахування йдуть в бюджет держави.

В ЗМІ активно обговорюють схему, за якою комунальні ЖЕКи мали програти приватним фірмам, але через розголос в ЗМІ цього не відбулося.

Викривати “всю правду” тепер береться депутат Сухомлин.

Водночас, зареєстровані “ППшки”, які нібито мали перемагати в цьому конкурсі, цілком ймовірно можуть ввійти в сферу ЖКГ, але вже в статусі підрядних організації, які на основі договору з комунальним ЖЕКом надаватимуть окремі послуги.

Разом з тим, нинішній етап реформування ЖКГ України передбачає реалізацію таких процесів:

1. Інституційних, пов’язаних з демонополізацією управління житлом та комунальною інфраструктурою, зміною організаційно-правових форм організації ЖКГ, перерозподілом ринків послуг;

2. Організаційних, які пов’язані з перерозподілом повноважень щодо ЖКГ між рівнями влади, відходом органів місцевого самоврядування від керівництва господарською діяльністю підприємств, переходом на нові форми договірних відносин (оренда, концесії).

Питання в тому, в чиї кишені потечуть гроші. Бажаючих – хоч відбавляй.