Конкурс ЖКГ пройшов, а вітер не вщухає

Конкурс із визначення виконавців послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій у Житомирі, який провели напередодні опалювального сезону спричинив скандал.

Перемогу отримали комунальні ЖЕКи.

8 серпня за результатами проведення постійної комісії з питань житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Репортер Житомира підготував матеріал: В Житомирі приватний сектор входить в сферу ЖКГ.

Начальник житлового управління міської ради Світлана Півоварова тоді терпеливо пояснювала журналістам, які тільки входили в цю тему всі переваги приватних ЖЕКів над комунальними.

“Надання можливості приватним установам братися за обслуговування житлового фонду є позитивним кроком, оскільки приватні фірми сплачуватимуть всього 5% податків за спрощеною системою, які потраплятимуть в міський бюджет, в той час як ЖЕКи на загальній системі оподаткування втрачають набагато більше, до того ж ці відрахування йдуть в бюджет держави”, – пояснила Півоварова.

Однак в результаті конкурсу перемогли комунальні ЖЕКи. Світлана Півоварова сказала, що правильно, що виграли комунальні ЖЕКи, оскільки мерія матиме на них вплив.

Про те, що виведення сфери надання комунальних послуг в приватний сектор зірвалося через розголос й злив інформації від “своїх”, писали місцеві ЗМІ.

Як варіант – найбільше від результатів конкурсу виграла сама Півоварова, яка відтепер контролюватиме всі житомирські ЖЕКи.

Водночас, зареєстровані “ППшки”, які нібито мали перемагати в цьому конкурсі, цілком ймовірно можуть ввійти в сферу ЖКГ, але вже в статусі підрядних організації, які на основі договору з комунальним ЖЕКом надаватимуть окремі послуги.

Водночас, юрдепартамент міської ради нанадує, що конкурс проведено на виконання вимог ст. 27 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», постанови Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 року № 631 «Про затвердження Порядку проведення конкурсу з надання житлово-комунальних послуг» (далі – Порядку) та розпорядження адміністративної колегії Житомирського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України від 22.05.2013 року № 1.17/-51р.

Визначення переможців конкурсу здійснено колегіально, конкурсною комісією за критеріями, встановленими у конкурсній документації та у відповідності до вимог п. 30 Порядку.

В свою чергу член виконкому Сергій Сухомлин хоче вивчити конкурсні пропозиції всіх учасників цього конкурсу, у тому числі й тих, чиї пропозиції були відхилені конкурсною комісією.

Сухомлин стверджує, що через непрозорість проведення цього конкурсу виникають підозри щодо того, що метою його проведення було саме отримання найкращої пропозиції.