Томенко в Житомирі розповів про компромісний варіант роздержавлення комунальних ЗМІ

Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформації, який очолює народний депутат Микола Томенко готує законопроект про роздержавлення комунальних ЗМІ.

Про це обранець розповів у Житомирі під час круглого столу, участь в якому взяли місцеві ЗМІ та голова ЖОО ПП “УДАР” Рустам Раупов.

Питання роздержавлення комунальних ЗМІ болюче, оскільки немає жодної гарантії, що роздержавлені видання, радіостанції, телеканали втримаються на ринку. В цьому контексті постає проблема соціального захисту журналістів.

Враховуючи цей аспект, законодавці пропонують провести роздержавлення за п’ять років в два етапи.

Томенко розповів, що розробка цього закону потребує розв’язання проблеми бажання центральних державних ЗМІ зберегти свій статус, й, відповідно, фінансування. Також окремий статус воліють мати відомчі видання Міноборони та інших структур.

Голова комітету зазначає, що якщо роздержавлювати – то всіх, бо в такому разі чим гірші районки?

Водночас він розуміє, що саме районні газети найбільше постраждають від роздержавлення, оскільки в сільській місцевості досягти самоокупності за рахунок реклами дуже важко.

Однак, за його словами, ситуація, коли в районній газеті 2 перші полоси присвячені діяльності голови РДА й райради, третя полоса – програма телебачення, а четверта – вітання й хто помер, – теж неприпустима й потребує законодавчого регулювання.