Напередодні дня вчителя Леонченко подякувала Бочковському

Заступник міського голови Житомира Наталія Леочненко, в підзвітності якої вже й освітянська галузь міста напередодні дня вчителя розповіла муніципальній газеті «Місто» про здобутки освіти Житомира за останні роки.

— Висловлюю велику вдячність за реалізовані та розпочаті справи заступнику міського голови Олександру Бочковському, який раніше курував освіту. Всі напрацювання вважаю спільною заслугою освітян Житомира, адже втілені проекти не були б можливими без їх запалу, зусиль і, звичайно ж, ініціативи та шефства міського голови Володимира Дебоя.

Окрема подяка – батьківському комітету, який активно долучається до програм співфінансування та здійснює контроль за ними і виступає з ініціативами у напрямку вдосконалення роботи закладів освіти, а також підрядним організаціям, що не зважаючи на затримки фінансування та не чекаючи проплат із казначейства, виконали всі ремонтні роботи до початку навчального року.

Щодо досягнень в галузі освіти, то Житомиру є чим пишатися. Музична школа по вул. Михайлівській, відремонтовані ДЮСШ №2, Центр дитячої творчості, де займається також гордість міста – вихованці «Сонечка», майданчики зі штучним покриттям на базі 6 шкіл, будівництво нового приміщення з басейном НВК №25 по вул. Бориса Тена, 84-а, відновлення роботи додатково 18 груп у дитячих садочках міста (а це по суті – 2 потужні садочки), підвищення натуральних норм харчування із 50% до 80% – це основні показники розвитку освіти за останні 2,5 роки.

Ми продовжуємо розпочатий у минулому році проект з утеплення закладів бюджетної сфери – плануємо провести утеплення ще 19 дитячих садочків, шкіл та лікарень. Адже вже отримали позитивні результати від втілення енергоефективного проекту в ДНЗ №21.

Для мене основними показниками роботи галузі освіти є рівень успішності учнів, їх досягнення на всеукраїнських та міжнародних олімпіадах, рівень та досвід викладання вчителів і, звичайно ж, освітній рівень самого навчального закладу.

Упевнена: за кожним із цих критеріїв абсолютно всі навчальні заклади мають що представити. Адже коли наша школярка Анастасія Золотницька отримує стипендію Президента України, коли житомирські дзюдоїсти привозять 9 призових місць із Міжнародного чемпіонату з Польщі, а вчителі виборюють звання «Вчитель року» на всеукраїнському рівні, коли наша гімназія №23 входить до 20-ки кращих закладів освіти держави, а ліцей №25 має найвищий рейтинг в області за результатами ЗНО – це вважаю найвищим показником, яким має пишатися Житомир.

— Фінансові стимули та заохочення від міської влади для підтримки таких високих результатів є?

— Звичайно. Міський голова ініціював підтримку талановитої обдарованої молоді, у тому числі фінансову. У порівнянні з минулим роком ми збільшили стипендійний фонд для школярів у 10 разів – до 120 тис.грн.

Цьогоріч до Дня міста ми відзначили стипендіями міського голови 145 обдарованих учнів – переможців олімпіад різних рівнів.

Окремі стипендії діють для талановитих і перспективних спортсменів, які крім перемог і призових місць на змаганнях та чемпіонатах, отримують ще й фінансове заохочення. У цьому році ми започаткували міський конкурс-рейтинг закладів освіти, призовий фонд якого – 25 тис.грн. – надалі плануємо збільшувати.

— А щодо фінансової підтримки самих учителів…

— Щороку міська влада забезпечує премію за вагомі здобутки освітян за так званою «57 статтею». Не зважаючи, що це – зобов’язання держави, такі виплати здійснюються із міського бюджету.

Цей рік – не виключення: вже до Дня вчителя житомирські освітяни отримали винагороду – по 50% від окладу за вагомі здобутки та досягнення. Таким чином Житомир став єдиним містом в області, що до Дня учителя виплатив такі винагороди освітянам. Для порівняння – в багатьох інших обласних центрах цей показник давно не перевищує 10-20%, деякі міста не здійснюють таких виплат взагалі.

Ми ж вважаємо, що наші житомирські освітяни достойні ще вищих винагород, забезпечення яких ми сподіваємося продовжувати і надалі.