Пам’ятник Падеревському в Житомирі стане одним з найвищих у місті

В Житомирі на перехресті вулиць Київської й Театральної встановлять пам’ятник Ігнацію Яну Падеревському, польському піаністу, політику, діяльність якого була спрямована на приєднання етнічних українських земель до складу Польщі.

Пам’ятник, висотою 6,2 метри буде одним з найвищих в Житомирі, будучи встановленим перед входом в костел, він стане основною архітектурною формою цієї території.

Краєзнавець Георгій Мокрицький каже, що пам’ятник треба розташувати так, щоб він якомога краще вписався в існуючу архітектуру.

Нещодавно Житомир підписав угоду про побратимство з польським містом Плоцьк, яка передбачає тісні економічні взаємовідносини двох міст й держав.

Напередодні самміту Східне партнерство у Вільнюсі, на якому може бути підписана угода про асоціацію України з ЄС встановлення пам’ятника Ігнацію Яну Падеревському в Житомирі таких розмірів обгрунтовується контекстом євроінтеграції, оскільки Польща – локомотив України в Європі.

Разом з тим, влада Житомира за часи Незалежності так і не спромоглась встановити в місті пам’ятники діячам, які уособлюють українство. В місті немає пам’ятника Тарасу Шевченку – тільки погруддя, Лесі Українці, Олегу Ольжичу. Натомість, місто так і не змогло перенести з Соборного Майдану пам’ятник більшовику Леніну – чия ідеологія, того й влада.

Громадський діяч і журналіст Олена Галагуза каже, що це є ознакою хворого суспільства, яке не цінує й не посилює свого.

“Навколо своїх символів громада повинна об’єднуватися, в тому числі й задля збору коштів на вшанування пам’яті українців. А з іншого боку, завданням влади є встановлення пам’ятників видатним постатям. Дуже прикро, що українськими цінностями маніпулюють. Замість дій йде загравання з виборцями. Я хочу запитати, а що зробив кожен житомирянин, українець, для відновлення історичної справедливості?” – каже Галагуза.

Нагадаємо, в 2013-му році напередодні дня Незалежності України в Житомирі силами ентузіастів встановили пам’ятну дошку Олегу Ольжичу – відомому публіцисту, ідеологу українського національного відродження.