Житомирські правоохоронці затримали чоловіка, який допоміг хакерам вкрасти 130 тис. гривень

Працівники підрозділу боротьби з кіберзлочинністю обласного УМВС затримали 30-річного чоловіка, який, використовуючи підроблені документи, відкривав рахунки у банківських установах Житомира для подальшого переведення у готівку отриманих через незаконні операції коштів.

Про це Репортер Житомира повідомили в СЗГ УМВС України в Житомирській області.

30-річний житель Київщини натрапив у мережі Інтернет на оголошення по роботі в інтернеті. Щоб отримати більш детальну інформацію чоловік ICQ зв’язався з роботодавцем та дізнався, що йому необхідно переводити в готівку гроші, які нібито виграні в он-лайн казино.

Його послуги коштуватимуть 40 відсотків від загальної суми, інші 60 – слід перераховувати через електронні термінали поповнення на визначений рахунок. Водночас «благодійник» повідомив, що аби звести ризик участі у протиправній діяльності до мінімуму, слід користуватися підробленими документами й тут же запропонував купити для цього загублений паспорт громадянина України за 400 доларів США.

Уже за кілька днів чоловік отримав підроблений документ жителя Одещини з вклеєною власною фотокарткою.

“Увесь час спілкування між роботодавцем та затриманим відбувалось лише за допомогою інтернет-мережі. А паспорт був переданий на вокзалі безпритульним. Таким чином організатор злочинної схеми уникав безпосереднього контакту та ідентифікації особи”, – прокоментував начальник підрозділу боротьби з кіберзлочинністю УМВС України в Житомирській області Євгеній Ходаківський.

Як розповів затриманий, після одержання підробленого паспорту він отримував чіткі інструкції щодо відкриття рахунків у банківських установах. Так, однією з умов став виїзд для цього за межі Київщини. На запитання менеджерів банку: «Чому житель Одеської області відкриває рахунок у Житомирі?», затриманий мав вже заздалегідь вигадану історію про будинок, отриманий у спадщину від покійної бабусі.

У ході слідчо-розшукових дій було встановлено, що чоловік, принаймі, двічі відкривав рахунки у банківських установах Житомира по фіктивним документам і за кілька тижнів на них надійшло понад 130 тисяч гривень, які він успішно перевів у готівку та поповнив електронні гаманці організатора схеми.

Однак третя спроба чоловіка стала останньою – під час оформлення у банку необхідних документів його затримали оперативники.

Наразі, повідомив Євгеній Ходаківський, встановлено, що отримані кошти були переведені з підприємств України різних регіонів хакерами шляхом несанкціонованого втручання в автоматизовану систему дистанційного банківського обслуговування попередньо встановленим шкідливим програмним забезпеченням. На даний час оперативники встановлюють осіб, причетних до цього.

Затриманому ж повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 358 (Підроблення документів чи використання підроблених документів, вчинене повторно) Кримінального кодексу України і загрожує покарання у вигляді позбавлення волі до п’яти років.