У Житомирі розпочинається Різдвяний піст або “Пилипівка”

28 листопада розпочинається Різдвяний піст.

Він випереджає собою свято Різдво Христове за сорок днів, і називається також Пилиповим постом («Пилипівкою»), тому що починається після 27 листопада – дня пам’яті апостола Пилипа.

Як твердить Церква, Різдвяний піст установлений для того, що до дня Різдва Христова очистили себе покаянням, молитвою й постом, щоб з чистим серцем, душею й тілом кожен міг благоговійно зустріти Сина, що з’явився у світ Божий й щоб, крім звичайних дарунків і жертв, принести Йому наше чисте серце й бажання слідувати Його навчанню.

Під час посту заборонені м’ясо, вершкове масло, молоко, яйця, сир.

Крім того, у понеділок, середу й п’ятницю Різдвяного посту уставом забороняються риба, вино і єлей і дозволяєтся приймати їжу без масла тільки після вечерні. В інші ж дні – вівторок, четвер, суботу й неділя – дозволено приймати їжу з рослинним маслом.

Риба під час Різдвяного посту дозволяється в суботи, неділі й великі свята, наприклад, у свято Введення в храм Пресвятої Богородиці, у храмові свята й у дні великих святих, якщо ці дні доводяться на вівторок або четвер. Якщо ж свята випадають на середу чи п’ятницю, то дозвіл поста покладено тільки на вино і єлей.

З 2-го січня по 6 січня піст підсилюється, і в ці дні навіть у суботу й неділю риба не благословляється.