Житомирський поет Ілля Стронґовський називає Шевченківську премію пережитком сталінської епохи

Письменник, поет, перекладач із Житомира Ілля Стронґовський вважає, що Щевченківська премія згубила свій авторитет і останнім часом стала тенденційною, пише Gazeta.ua.

“Висуватися на Шевченківську премію можна 3 роки поспіль. Людина висувається 3 роки, потім бере рік перерви і починає висуватись знов – це не дуже помітно,бо мало хто за цим слідкує. Тому, по суті, нових імен там нема. Коли висувають авторів, вартих уваги, як скажімо Москалець, то це стається один раз, і то без його відома. Та ще й виявляється, що сам він не дуже і хотів. Ця премія перетворилась на “мєждусобойчик” для тих, кому кортить мати премію від держави. Лауреати попередніх років, я чув, скаржаться, що гроші ідуть повільно. Один поет, що живе в горах у Закарпатті, на гроші премії собі хату ремонтував, то він казав, що не встигає платити робітникам за ремонт”, – каже Ілля.

На його особистий погляд премію треба було скасувати, щойно розпався радянський союз.

“Адже кожен адекватний кандидат на цю премію мусить ставати у один ряд з лауреатами попередніх років, а серед них були і відстійні письменники, і просто нехороші люди. Така Шевченківська премія, якою вона є зараз, потрібна тільки тим, кому ще досі потрібна Спілка письменників. Це пережиток сталінської епохи, коли треба було тримати всіх біля нігтя, коли був “кнут”, а премія – це пряник. Єдине, що мене тішить в цій ситуації, що Сталінську премію таки скасували. Україні потрібна велика премія, але вона мусить бути такою, щоб її не соромно було отримати”, – зауважує письменник.

На офіційному сайті комітету Національної премії імені Тараса Шевченка з’явився повний список кандидатів на нагороду.

Найбільша конкуренція у галузі літератури – за премію змагатимуться 17 письменників.