У Житомирі показали скандальний фільм “Відкритий доступ”

10-11 грудня, пройшов «Х Міжнародний мандрівний фестиваль документального кіно про права людини DocuDays UA».

Для студентів показали відомий скандальний документальний альманах «Відкритий доступ».

Фільми про виконання закону «Закону про доступ до публічної інформації». У фільмі п’ятеро героїв та їхні однодумці кинули виклик системі. Непрозорість, байдужість, приватний інтерес і брак відповідальності керівників країни – ось чому змушені протистояти герої цих фільмів. Їх об’єднує лише бажання вирішити надважливе для них питання, скориставшись можливістю подати запит на отримання публічної інформації.

Окрім цього, глядачі переглянули фільми: «До волі! До волі!» – фільм розкриває події, які відбулися 19 грудня 2010 року в Мінську. Після того як уряд нахабно викрав голоси виборців, десятки тисяч білорусів вийшли на вулиці з мирними протестами.

Другий фестивальний день розпочався з фільму«Сери та сеньйори» – фільм про щорічний приїзд хасидів до Умані та про те, як люди готові марнувати власне життя i здоров’я заради 6 долларів. І продовжився кіноальманахом«Поза Євро» – це результат співпраці Української майстерні документального кіно, Міжнародної академії DragonForum, документалістів України та Польщі. Це серія сумних і водночас веселих короткометражок, де можна поглянути на “Євро 2012” та оточуючий світ під новим кутом –поглядом однієї чи декількох людей з натовпу, що у принципі нічого в цьому світі не вирішують.

Покази проходили в кінотеатрі “Україна” та в аудиторіях навчальних закладів.

Як зазначають організатори, ювілейний фестиваль Docudays UA проходив під гаслом «Вибір – є!». Головна ідея – на прикладі героїв документальних фільмів з різних країн показати українському глядачеві, що у кожного з нас завжди є вибір: змиритися з авторитарним, диктаторським режимом чи боротися за перемогу демократії; виходити на акції протесту чи відсиджуватися вдома, поки протестують інші; вимагати від влади прозорості та відкритості у прийнятті рішень чи давати хабарі; терпіти насильство в сім’ї чи боротися з ним.

Фото “Сучасного формату”