В Коростені презентували унікальний альбом пам’яті, присвячений ліквідаторам аварії на ЧАЕС. Фото

14 грудня в Україні один з днів, під час якого не вітають, а вшановують, оскільки подія, до якої прив’язаний цей день – “сумна”.

30 листопада 1986 року було закінчено будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, а 14 грудня в газеті «Правда» надруковано повідомлення про те, що держкомісією був прийнятий в експлуатацію комплекс захисних споруд.

14 грудня називають Днем ліквідатора. Це люди, які волею-неволею поклали своє здоров’я й життя заради порятунку природи й людей. Їх в Україні біля 200 тисяч.

Загальні цифри по Чорнобилю такі: забруднено 2294 населених пунктів, 77 районів, 12 областей, постраждало 2 мільйони людей, з них 500 тисяч – діти.

Коростень одне з найбільших міст в Україні, яке постраждало внаслідок аварії на ЧАЕС.

Тут нині проживає 729 ліквідаторів.

З нагоди дня ліквідатора коростенці презентували перший в області альбом пам’яті учасників ліквідації аварії на ЧАЕС.

Видання вмістило 147 фотографій з короткими автобіографічними довідками ліквідаторів аварії, які мешкають в районах північної Житомирщини.

Презентація відбулась в приміщенні міської бібліотеки. Участь в заході взяли ліквідатори, міський голова Коростеня Володимир Москаленко, помічник народного депутата Володимира Пєхова – нардеп допоміг фінансово, голова ради Союзу ветеранів-ліквідаторов Чорнобильської катастрофи Віталій Юшкевич.


Мер Коростеня нагородив медалями “За мужність” та орденами “Ветеран Чорнобиля” та “За заслуги” чорнобильців. Почесні грамоти отримали представники державних структур, а також ЗМІ, які сприяють розвитку чорнобильського руху в Україні – редактори ЗМІ Віктор Васильчук (“Коростень Вечірний”) та Сергій Фещенко (“Репортер Житомира”), а також головний спеціаліст відділу соцзахисту потерпілих внслідок Чорнобильської катастрофи коростенської міської ради Галина Ярмоленко.

Питання соціального захисту чорнобильців – гостро стоїть в державі. Ліквідатори скаржаться – за довідки в лікарнях та держустановах треба платити, держава намагається скоротити виплати по чорнобильських статтях.

Тому чорнобильці Коростеня спільно відстоюють свої законні права – розбивають намети в центрі міста, звертаються через ЗМІ до керівництва держави з вимогами не урізати пільги. Активним в цьому плані є Союз ветеранів-ліквідаторов Чорнобильської катастрофи, який очолює Віталій Юшкевич.

В Коростені чорнобильці розгорнули наметове містечко

Міський голова Володимир Москаленко каже, проблем в місті вистачає, але якщо постає питання щодо захисту на законодавчому рівні прав чорнобильців – коростенці, мається на увазі і влада міста також (мер комуніст), висловлюють спільну позицію, незважаючи на те, що про це подумає Президент, Уряд, тобто центральна влада.

– Ми стали деякою “меккою” для Японії. Японці приїжджають до нас в Коростень й вивчають досвід – як позитивний, так і негативний, – сказав Москаленко.