Мертве море з’єднають з Червоним

Ізраїль, Палестинська національна адміністрація і Йорданія мають намір побудувати 180 – кілометровий трубопровід для перекидання води з Червоного моря в Мертве.

Угода про спільне будівництво було підписано у грудні в штаб-квартирі Світового банку у Вашингтоні.

Система трубопроводів повинна пройти по йорданської території. Додатково на шляху проходження води будуть побудовані опріснювальна установка і гідроелектростанція. Вони будуть постачати електроенергію і прісною водою учасників угоди.

Водозабірна станція буде побудована в затоці Акаба. Вода буде закачуватись на найвищу точку, розташовану між морями, а потім самопливом доставлятиметься до Мертвого моря. Перепад висоти в 650 метрів дозволяє побудувати гідроелектростанцію, яка частково буде живити опріснювальні установки.

Вартість проекту оцінюється в 250-400 мільйонів доларів США. Будівництво має зайняти три роки. У 2014 році буде оголошено міжнародний тендер на виконання робіт.

Будівництво трубопроводу планувалося ще в 2005 році, проте тоді проект не був реалізований.
___________________________________
Кстати, Интернет-магазин сантехники и бытовой техники «Добрі Речі» предлагает акриловые ванны за доступными ценами. Обращайтесь, менеджеры сайта помогут подобрать Вам нужный товар.