Засідання народної ради в Житомирі

В Житомирі розпочалося засідання народної ради, за яку вчора проголосували депутати.

Нагадаємо, вчора в Житомирі під час позачергової сесії міської ради.

Засідання відкрив міський голова Володимир Дебой.

Мер надав можливість кожному виступити з сесійної трибуни.

Початок засідання – міський голова запрошує бажаючих висловитися до трибуни

Першою виступила житомирянка Світлана. Жінка закликала депутатів визначитися поіменно в якій вони раді.

Далі до трибуни вийшов представник ОУН Валерій Бігун, який запропонував обрати головуючого й секретаря.

Бігун до членів ради: “Я не розумію, чим ви вчора займалися?”.

Вийшов до трибуни депутат Забродський. “Давайте виберемо головуючого, дайте список представників”.

Сергій Мірошніков, голова регламентної комісії міської ради: “Вчора обрали 31 члена ради, але без регіоналів, яких виключили, їх 26. Як голова регламентної комісії кажу, що сьогодні з народної ради з 26-ти присутньо 18 депутатів. Отже кворум є.

Процеc державного управління дещо інше, ніж пофраєритися перед друзями на трибуні ради й випустити свою енергію в пустоту, забрати час в інших. У мене дружина любить караоке співати, вона задовольняє свою потребу, але вона не збирає для цього людей.

Тому я пропоную, щоб в цієї народної ради з’явився голова. Я пропоную вибрати на цю посаду Віру Шелудченко”.

В залі вигуки: “Ні!”.

Шелудченко: “Хто мені зараз пояснить, що таке народна рада? Вона має статус й повноваження, вона зареєстрована в Мінюсті? Рішення, які ми приймаємо, мають бути виваженими, юридично правильними. Ми закликаємо Президента діяти згідно Конституції? Тому ми теж маємо діяти в межах законів. Тільки після узаконення цієї ради можна приймати рішення.”

12.22. В зал заходять люди.

Михалець. “Треба не ділити людей, а брати на себе зобов’язання. В найближчий час треба розробити положення, що таке рада, розробити пропозиції в письмовому вигляді й дати їх на обговорення. На жаль, майбутнє держави вирішується не в цьому залі, а в Києві. Можливо краще поїхати й підтримати людей, які мерзнуть в Києві. Давайте завтра поїдемо в Київ й підтримаємо їх там, а не в теплому залі міської ради”.

Михалець Ткачуку: “Вийди, прочитай без паперу”.

Житомирянин, лікар. “Треба міняти систему”.

Ткачук. “Перед тим, як когось вчити, навчіться брати на себе відповідальність.”

12.32. Ткачук робить перекличку членів ради.

Ткачук. “Мені здається, в нас є кворум”.

12.38. Головуючим засідання обрали Геннадія Забродського.

Секретаріат – Горай і Шелудченко.

З залу вигук: “Ми проти Шелудченко. Й сюди пролізла.”

В зал заходить ще більше людей.

Ткачук. “Вчора було проголошено формування цього органу.”

Ткачук зачитує 7 пунктів порядку денного – серед них – формування загонів самооборони, висвітлення діяльності ради на сайті міської ради й газети “Місто” й скликання позачергової сесії обласної ради.

Питання з залу: “А хто це все буде фінансувати?”.

Депутат обласної ради Дмитро Кропачов

Порядок денний затверджено.

Голосують за регламент. Доповідачу – 7 хвилин, виступаючому 3.

Ткачук: “Це проголошений орган народовладдя, створення народної ради проголошено законним шляхом.”

Юрист Ясюнецький, опозиційний, хоче дати юридичний коментар.”

Радько, “Батьківщина”: “Ми не бачили декларації. Давайте створимо робочу групу, щоб створити цю декларацію”.

Забродський: “Це слушна пропозиція, щоб бачити цю декларацію, потрібно її легітимізувати. Три чоловіки достатньо для створення цієї робочої групи?”.

Пропонують 5.

Питання з залу: “Скільки ця робоча група напрацьовуватиме цю декларацію – годину, п’ять?”.

Вийшов на трибуну Зубко.

“Я не хочу, щоб цей орган маргіналізувався й загубився. Тому треба говорити про мету, для чого створена народна рада. Потрібно створити робочу групу, яка б створила статус, положення, напрямки роботи.

У нас є легітимний орган – міська рада. Але в нас є ще й громадські активісти. Тому треба створити робочу групу, й долучити до неї молодих людей, які представляють громаду Житомира.

Я б хотів, щоб ми почули громаду Житомира. Головна мета в країні – зберегти цілісність держави Україна.

Питання небезпеки дуже суттєве. Житомир поки не відчуває відповідальності за прийняті рішення. Тому нам треба убезпечити один одного від провокаційних дій. Тому мені важливо почути не лише депутатів, а й представників громади Житомира.

Влада не чує, я не кажу за опозицію… Треба говорити про відповідальність. Те, що відбувалося в інших областях по захопленню адмінбудівель призведе до невиплати зарплат.

Треба чітко розподілити обов’язки – хто що робить й за що відповідає.”

Михалець пропонує сформувати список представників, які ввійдуть в робочу групу, яка опрацює положення. Має бути 7 людей. Пропонуємо Ткачука, бо “він є духовним лідером цієї ідеї.”

З залу визвались Олександр Шевченко, Наталія Волинець, Світлана Новікова.

Михалець громаді в залі: “Ви розробите, а ми візьмемо відповідальність тим, що затвердимо сформоване вами, житомирянами, положення”.

Пропонують ввести в склад цієї групи ще й депутатів міської ради. Долучили заступника мера Мойсеєва. “

Дмитро Ткачук, Олександр Шевченко, Наталія Волинець, Світлана Новікова, В’ячеслав Дехтієвський, Олексій Ясюнецький, Юрій Мойсєєв.

Мойсеєв взяв самовідвід.

“Сергій Іванович Сухомлин, не бажає?” – спитав Забродський.

Під час цих слів Сухомлин вийшов з залу. Сухомлин вернувся в зал.

Голосують за цей склад з Сухомлиним замість Мойсеєва.

Житомирянка депутатам: “ви смієтесь з нас, що ми не настільки юридично грамотні!”

Михалець: “Полум’яними речами ми не зупинимо кровопролиття. Революція не відбувається в теплих кабінетах. В мене враження, що дехто хоче не революцію, а зайняти місце в теплому кабінеті”.

Вийшов юрист Ясюнецький.

“Жодним законом не передбачено створення альтернативних органів ради. Але стаття 5 Конституції кажуть про те, що джерело влади – народ. Але якщо чинне законодавство не передбачає таких органів, то це не значить, що народ не має права на народовладдя.

Якщо це альтернативний орган, то треба визначитися зі статусом, повноваженнями. Якщо це альтернативний орган, туди мають ввійти не лише депутати ради.

Для цього треба якісна юридична підготовка, тому з голоса на емоціях, нічого не вийде.”

13.23. Забродський оголосив перерву.

В цей настрої на вулиці вулиці різні. В основному панує нерозуміння, що відбувається в залі. Йде трансляція, яку майже ніхто не слухає. Люди об’єднуються в групи, в яких обговорють власні плани та бачення ситації, що склалась в місті.

Частина мітингувальників гріється в кав’ярнях, тому що на вулиці сильний мороз.

Всі чекають якось проміжного підсумку, який би задовольнив людей.

Засідання відновлено.

Члени ради підтримали питання щодо створення народних дружин самооборони, звернення до обласної ради щодо скликання позачергової сесії обласної ради та підтримано ідею створення інформаційного комітету народної ради.

Пучич. “Ми створюємо робочі органи інформування житомирян, оскільки прес-служба викривляє інформацію”.

Боровська підтримала Пучича. “Ми маємо прецедент з прес-службою мерії. Жоден з представників опозиції не мав можливості висловитися на сайті й газеті “Місто”.

Інформаційна складова народної ради важлива. Пропоную створити прес-службу, яка повинна формувати й писати інформаційні месиджі, які надаватимуться в прес-службу мерії й в газету “Місто” для опублікування. “

Мірошников. “Треба створювати службу волонтерів й агітаторів”.

Валерій Бігун. “Треба ще забезпечити технічну можливість трансляції сесії ради на вулицю та вільний доступ громадян.”

Житомирянка. “Треба заслухати позицію міського голови щодо його перебування в складі ПР.”

Житомирянин дякує Шелудченко за лавочки. Просить її прибрати турнікери.

Забродський ставить питання про висвітленння діяльності ради на сайтах міської ради, технічне мовлення на вулицю, вільний доступ бажаючих в сесійний зал міської ради.

Рішення прийнято. Повістка денна вичерпана.

Зубко. “Я вийшов зі словами подяки до громади Житомира. Зараз потрібно, щоб відбувалася комунікація між депутатами й громадою міста. Зараз налаштований комунікаційний зв’язок. Нам важливо, щоб ви допомагали нам у висвітленні.

Я хотів подякувати за толерантність й розум. Я відчуваю, як змінюється ситуація в країні. Коли займаєшся питаннями захисту громадян. За інформацією звертайтесь до наших депутатів.

Сьогодні вирішується питання покоління дітей, які тільки пішли в школу. Сьогодні ніхто не очікує швидких економічних змін”.

Мірошніков. “На семінарах мене навчили після зустрічей підкреслювати важливе. Отож, дві наші задачі – надати допомогу Майдану в Києві та підготуватися до марафону до президенстських виборів.”

Назарій Томчук, журналіст. “Ми говоримо про події на Грушевського. Насправді, опозиція винна в цьому також. 2 місяця немає жодного чіткого плану. Громада не задоволена лідерами опозиції.

Сам Яценюк сказав, що лідер – це народ, от народ й взяв, як умів.

Люди чекають на лідерів опозиції, але коли вони п’ють шампанське в АП – це обурює. Першого грудня людей називали провокаторами, а зараз героями. Ви, визначтесь”, – сказав Томчук, адресуючи ці слова Зубку.

Олексій Буковський, “УДАР”. “Події на Грушевського. Чому поранених везуть у Львів, а не в Житомир? Чому ми не можемо забезпечити охорону цих людей? У нас є такі можливості, чи ні?”

Житомирянин. “Немає лідера, який поведе за собою Україну. Люди в паніці. Зараз відбуваються маніпуляціі, гра лідерів опозиції, які бігають до Януковича. Питання, чого ми чекаємо?”.

Пархомчук Василь. “Треба прихистити хворих й поранених й захистити їх від міліції й прокуратури й поставити в лікарнях нашу охорону.”

В’ячеслав Дехтієвський. “Наступні кроки мають бути також рішучими. Бажаю нашої спільної перемоги.”

Михалець. “Принципове питання – треба робити все для недопущення безпорядків. Я не бачу, кого в цій залі агітувати. Треба зустрітися завтра в столиці”.

Томчук. “Пропозиція, щоб народна рада працювала з інтелектуалами.”

15.19. Засідання закрите. Зберуться в понеділок.