Сухомлин йтиме енергоефективними кроками Дебоя

Енергозбереженню в Житомирі бути.

Нова влада Житомира скористається напрацюваннями екс-мера Володимира Дебоя, який підготував фундамент для енергоефективного розвитку Житомира.

Сьогодні в Житомирі відбулося робоче засідання за участю представників міжнародних організацій, які кредитують енергофективні проекти, участь в якому взяв перший заступник міського голови Сергій Сухомлин.

Посадовець задоволений результатами від утеплення дитячого садочку №21, пілотний проект з якого рік тому презентував Дебой під час Тижня сталої енергетики-2013. Зокрема, Сухомлин акцентував на тому, що в результаті утеплення в садочку температура повітря підвищилася із 15 до 21 градусу.

У результаті моніторингу першого в Житомирі реалізованого проекту з енергоефективності – утеплення ДНЗ №21 та встановлення 1700 світлодіодних ліхтарів – стало відомо, що:

– економія теплової енергії сягнула 230,37 МВт (164,35 тис.грн.);

– економія електроенергії – 306,588 кВт год/рiк (377.103 тис.);

– скорочення викидiв СО2 – 392,98 тонни/рік;

– загальна економiя коштів – 541,463 тис.грн. (за перший рік).

Радник компанії-кредитора, що надала кредит на реалізацію цього проекту, Юля Шевчук наголосила, що НЕФКО завжди було комфортно працювати з Житомиром. Таку співпрацю сподіваються продовжити, зважаючи на попередні результати та готовність нової влади продовжити всі напрацювання попередників.

Це стосується, зокрема, проекту з утеплення ще 19 закладів бюджетної сфери (дитячі садочки, школи, лікарні). Розпочати проект вже за трьома дитсадками планують незабаром, залучивши консультанта з GIZ.

«Приємно, що Житомир перший підняв проблему на загальнодержавному рівні про те, що муніципалітети не можуть використати економію від реалізації проектів, адже кошти йдуть у державний бюджет. Ми сподіваємося, що це питання також буде вирішене», – наголосила Юлія Шевчук.

До моменту можливості реального впровадження прийшов і проект з ЄБРР та Фондом Е5Р, згідно з яким Житомир ще минулоріч отримав 15 млн.євро на модернізацію системи теплопостачання міста.

Провідний банків ЄБРР Денис Гайовий віддав належне КП «Житомиртеплокомуненерго» та його керівнику Дмитру Рогожину і наголосив, що житомирське підприємство може стати кращим в Україні. Банкір підкреслив, що з наступного тижня в Житомирі зможе працювати консультант, що допомагатиме втілювати проект.

«Житомир у впровадженні енергоефективних проектів займає лідируючу позицію в Україні. Так багато енергоощадних проектів на одній території не реалізується ніде», – наголосив представник Асоціації енергоаудиторів України.