У Житомирі журналісту через розслідування влада погрожує судом

Журналісту Репортера Житомира погрожують через статтю про надання допомоги військовій частині А0339.

Через статтю про те, що військова частина А0339 не отримала передбаченої рішенням сесії Житомирської міської ради допомоги в повному обсязі, журналісту Репортера Житомира погрожують судом.

Автор статті «У Житомирській військовій частині А0339 намагаються заднім числом списати не отриману допомогу» Альона Смолянова попросила директора Житомирського територіального центру Анатолія Сахневича показати документ, який би засвідчив, що у березні 2014 року допомога, передбачена для в/ч А0339, у повному обсязі була передана активістці Наталії Гальченко.

Сахневич заявив, що такий документ є, щоправда він знаходиться у головного бухгалтера, яка перебуває у відпустці і ось-ось має вийти на роботу.

При цьому протягом чотирьох робочих днів Сахневич неодноразово у телефонному режимі наполягав на тому, щоб журналіст «повірила» твердженням Гальченко і не чекала на акт передачі, адже, за його словами, будь-який документ можна підробити.

Врешті-решт сьогодні, коли на роботу повинна була вийти головний бухгалтер територіального центру та «відшукати» акт передачі продуктів харчування і матеріальних цінностей, Анатолій Олександрович сказав журналісту, що ніяких документів він не збирається надавати і взагалі подає на автора статті до суду.

Сахневич зазначив, що прийняти таке рішення йому рекомендували голова Житомирської ОДА Сидір Кізін і перший заступник Житомирського міського голови Сергій Сухомлин.

У свою чергу активістка Наталія Гальченко написала лист до редакції «Репортера Житомира».

«12 квітня 2014 року о 22:14 на сайті Репортер Житомира було опубліковано статтю, щодо надання допомоги військовослужбовцям Житомирським міським територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Житомирської міської ради, автором якої є журналіст Альона Смолянова.

Дана стаття містить недостовірну інформацію, щодо передачі допомоги військовослужбовцям, які опинилися в складних життєвих обставинах і тому «підриває» авторитет територіального центру.

Я, Гальченко Наталія Олексіївна, з цілковитою впевненістю заявляю, що особисто отримала допомогу виділену територіальним центром, в повному обсязі та передала у різні військові частини Житомирської області.

Від себе особисто та від імені усіх військових частин, куди надійшла допомога від Житомирського міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціального обслуговування) Житомирської міської ради, висловлюю щиру подяку всьому колективу територіального центру, його директору Сахневичу Анатолію Олександровичу, депутатам Житомирської міської ради, секретарю міської ради Цимбалюк Любові Володимирівні за підтримку, чуйне серце, та небайдужість до військовослужбовців нашої держави.

З повагою куратор «Небесної Сотні» помічник народного депутата Верховної Ради України Гальченко Наталія».

Незрозуміло тільки одне, все ж яка інформація щодо надання допомоги військовослужбовцям є недостовірною?!

Адже під час розмови із журналістом Гальченко ще раз підтвердила те, що отримала допомогу ще в березні у тому повному обсязі, який був згодом заявлений на сесії міської ради, та передала її у декілька військових частин.

Нагадаємо, рішення сесії від 4 квітня передбачає надання допомоги тільки одній військовій частині А0339.

Виникає питання, чому, готуючи проект рішення вже після надання допомоги і нібито знаючи у які саме військові частини вона пішла, вказали цільове спрямування допомоги тільки в одну військову частину?

Активістка також зазначила, що до Житомирського територіального центру за допомогою її направив Петро Цимбалюк, чоловік в.о. Житомирського міського голови Любові Цимбалюк.

Коли журналіст запитала у Сахневича, чому він передав майно комунального підприємства до рішення сесії, той відповів: «А що ви зробили б, якби вам наказала міський голова? Мені сказала Любов Володимирівна дати допомогу, я й дав».

Невже Сахневич, який 22 роки пропрацював у територіальному центрі, не знає законної процедури надання чи передачі допомоги?!

Майно комунального підприємства не можна вільно розподіляти чи комусь передавати. Спочатку має бути рішення сесії міської ради про цільову передачу, а вже потім офіційний задокументований процес передачі.

А тим часом журналіст Репортера Житомира Альона Смолянова говорить, що все чого вона хоче – це соціальної справедливості.

«Українська армія потребує допомоги, образливо тільки, що її забрали у пенсіонерів, малозабезпечених та людей з обмеженими можливостями і документально не відомо, куди саме направили. Усі ми хочемо жити у незалежній правовій єдиній Україні. Саме таку країну відстоює українська армія. Проте, як можна будувати правову країну, переступаючи через закон, вже на місцевому рівні?!»

Журналіст не повинен доводити достовірність своєї критики.