У Житомирській військовій частині А0339 намагаються заднім числом списати не отриману допомогу

Житомирська військова частина А0339 не отримала всієї допомоги, яку під час останньої сесії 4 квітня виділили депутати міської ради.

Командира ж військової частини полковника Примака М.Т. «змушують» підписати документи про те, що нібито у військову частину допомога надійшла у повному обсязі.

Про це Репортеру Житомира розповіли джерела з військової частини А0339.

Вони повідомляють, що певні продукти харчування та матеріальні цінності без будь-яких документів директор Житомирського територіального центру Анатолій Сахневич передав у військову частину ще в другій декаді березня, а зараз, збільшивши обсяг наданого на папері, влада хоче списати весь перелік рішенням сесії.

Куди та кому насправді пішла вся допомога, передана територіальним центром, залишається невідомим.

Активістка з Коростишева Наталія Гальченко, яка збирала та розвозила продукти харчування і матеріальні цінності по різних військових частинах Житомирщини, розповіла, що отримала допомогу і від Сахневича та передала її у декілька військових частин міста.

За її словами, до Житомирського територіального центру за допомогою її направив Петро Цимбалюк, чоловік в.о. Житомирського міського голови Любові Цимбалюк.

Усе необхідне Наталії видали у центрі без будь-якого обліку і вже 4 квітня вона поставила свій підпис в акті списання майна.

Про те, що військова частина А0339 не отримала допомоги у повному заявленому обсязі, жінка дізналася згодом.

Не знала вона і того, що майно комунального підприємства не можна вільно розподіляти чи комусь передавати. Спочатку має бути рішення сесії міської ради про цільову передачу, а вже потім офіційний задокументований процес передачі.

А між тим, навіть більшість із того, що все ж таки отримала військова частина, є не потрібним для неї.

Зокрема, у переліку вказано про передачу 1000 кг гречки, але для чого частині, яка не має власної кухні і не займається приготуванням страв, стільки крупи.

Харчуванням житомирські військові частини забезпечують комерційні фірми за результатами проведення тендерних торгів.

За державними нормами постачання у військових частинах солдатам не повинні видавати і зубні пасти, шампуні, зошити та ручки. Все це вони купують собі самостійно за грошове забезпечення, яке щомісяця їм платить держава.

Виникає також питання – чому допомогу виділили саме для цієї частини? ЇЇ особовий склад налічує лише декілька десятків осіб, які обслуговують полігон і склади, та немає жодного військовослужбовця з числа мобілізованих.

При цьому, командир військової частини Примак у своєму зверненні до Цимбалюк про надання допомоги покликається на Закон України «Про затвердження Указу Президента України «Про часткову мобілізацію».

Можливо, причина полягає саме у полігоні.
Відомо, що його вважають місцем відпочинку «елітних» житомирян, адже він розташований між трьома річками – Тетерів, Гуйва, Гнилопять і має незасмічені території.

У військовій частині також функціонує «спец-об’єкт» – сучасна лазня-сауна, в якій необхідна і білизна та шампунь.

У військовій частині говорять, що Сахневич, окремі депутати та представники житомирської влади також полюбляють проводити своє дозвілля на полігоні.

Таким чином, під час сесії 4 квітня депутати міської ради без обговорень не тільки забрали допомогу, призначену для людей похилого віку, соціально-незахищених верств населення, а й фактично схвалили її незаконне списання заднім числом.

Нагадаємо, що цей проект виносився і на розгляд виконавчого комітету міської ради.

Виконком не підтримав рішення, яке вже через день прийняла сесія.

Виконавчий комітет є народним, тільки починає вивчати суть важливих для житомирян питань і навідмінно від депутатів міської ради ще не попрацював 3,5 роки у цій сфері, але побачив явні порушення щодо виділення допомоги.

«Я полковник у запасі, майже 40 років відслужив в армії, тричі бував у гарячих точках, учасник бойових дій, але такого «крисятництва» зі сторони деяких представників влади ще не бачив. Обурений тим, що так безсоромно забирають у пенсіонерів, малозабезпечених, прикриваючись благородними цілями – допомогти армії. Та це ж звичайна корупція», – ділиться враженнями член виконавчого комітету міської ради Сергій Ушаков.

На разі, надання допомоги перевіряється Житомирським зональним відділом військової служби правопорядку.

Альона Смолянова