Житомир втратив мільйони доларів і звання «Лідер з енергоефективності»

Вперше за останні роки Житомир втратив Проект з енергоефективності.

Сьогодні у Києві назвали 17 українських муніципалітетів, які співпрацюватимуть із міжнародним Проектом USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні (МЕР)». Житомира серед них немає.

Як так сталося, що місто, яке декілька років підряд мало найвищі рейтинги у сфері енергозбереження серед інших міст України, раптом поступилося аж 17 муніципалітетам?

Відповідь на це питання могла б дати нова влада Житомира, якби вона заявила чи представила місто у цьому Проекті.

Замість того, щоб здобувати для Житомира нові проекти, Сергій Сухомлин, як повідомляють джерела у міській раді, полетів до Німеччини освоювати вже діючі у місті проекти з енергозбереження.

Житомиру не дістався «МЕР», бюджет якого складає 13,5 млн. доларів США.

Обійшли Житомир і стали обраними містами-партнерами Проекту USAID «МЕР»: Вінниця, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Івано-Франківськ, Кам’янець-Подільський, Київ, Краматорськ, Кривий Ріг, Луцьк, Львів, Павлоград, Рівне, Суми, Тернопіль, Херсон, Хмельницький і Чернігів.

Представники від цих міст обмінялися з керівником Проекту «МЕР» меморандумами про співпрацю.

Віце-прем’єр-міністр, Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Володимир Гройсман відвідав презентацію.

У своєму виступі він зазначив – щоб розвивати енергоефективність міста, треба першочергово вести облік спожиття ресурсів, замінювати труби, ремонтувати інженерні мережі і дренажні системи, тобто модернізувати ті напрямки, які візуально не видно.

Нагадаємо, 4 квітня депутати Житомирської міської ради проголосували за бюджет міста, залишивши поза увагою необхідні для Житомира ремонти інженерних мереж, дренажної системи та каналізації житлових будинків.