Боротьба за лікеро-горілчаний завод у Житомирі. Відео. Фото

У Житомирській області робочі охороняють завод від рейдерського – чиновницького захоплення, передають “Подробности”.

Два нових керівника за 2 тижні. Обидва “надіслані” на Житомирський лікеро-горілчаний завод з Державного управління справами при Адміністрації президента. Працівники заводу запідозрили недобре: чергують на підприємстві цілодобово – готуються до рейдерських захоплень.

Ігор Христюк , начальник юридичного відділу “Житомирського лікеро-горілчаного заводу”:
“Таке призначення спрямоване на те, щоб приватизувати якомога швидше, бажано до виборів.”

На заводі довідалися: чергового начальника призначив особисто нинішній керівник Адміністрації президента Сергій Пашинський.

Після чергової збройної рейдерської атаки на допомогу працівникам заводу прийшов нардеп Геннадій Зубко. Він спробував залагодити конфлікт з Пашинським по телефону.

Геннадій Зубко, народний депутат:
– Я прошу Вас, щоб приїхав керівник “Дусі”, і зустрівся з колективом. Ось Ви зрозумійте, люди цього керівника, який приїхав, щоб зайти з ломами – вони його не сприймають. Все я розумію, що у вас інші пріоритети.”

Чи був на тому кінці дроту Пашинський – не відомо. Сам виконувач обов’язків глави Адміністрації Президента коментарів уникає. У Антирейдерському союзі підприємців підтверджують: Житомирський лікеро-горілчаний завод дійсно намагаються захопити.

Андрій Семидідько, Директор Антирейдерського союзу підприємців України:
“Це закамуфльоване рейдерство. Через чиновницькі схеми. Прийшло нове керівництво в Адміністрацію Президента, люди господарські, люди розуміють що таке фінансовий потік і звичайно ж у них є бажання поставити своїх людей на ці фінансові потоки.”

Люди бояться рейдерського захоплення і пропонують призначити директором – когось із працівників.

Микола Миколайович, службовець заводу:
“Ми стоїмо самі. Воюємо за своє. У Януковича теж було багато зв’язків і багато було всього. Де він ща? Там і вони всі будуть! Нехай не лізуть сюди до нас на завод!”

Юристи кажуть: у заводчан є всі шанси відстояти завод. Ще з 2008 року Житомирський лікеро-горілчаний завод мав перейти у відомство міністерства аграрної політики.

Ця постанова не виконана. Виходить, що Державне управління справами при адміністрації президента, до заводу не має взагалі ніякого відношення, тим більше не має права на кадрові перестановки.

До речі, як повідомили Репортер в обладміністрації, Сидір Кизін, перебуваючи на заводі, заявив, що облдержадміністрація зацікавлена в тому, щоб підприємство працювало.

Щоб підприємство стабільно працювало і не було втягнуто в жодні корупційні схеми, буде створено робочу комісію облдержадміністрації, куди увійдуть керівники правоохоронних органів, податкової інспекції. До її складу було запропоновано долучитися тимчасовому керівнику підприємства, голові профспілкової організації, а також представникам громадських організацій.

Сидір Кізін також зауважив, що Державне управління справами здійснює свої повноваження відповідно до чинного законодавства і в даний час має право призначати чи звільняти керівника.

Голова облдержадміністрації, так само, як і трудовий колектив, не мають таких повноважень.

Однак очільник області пообіцяв, що робота на підприємстві буде проводитися під контролем влади.

«У нас є закон, працюють правоохоронні органи. Хто б не очолив підприємство, ми не допустимо, щоб він працював не на державу, а собі на кишеню».

Сидір Кізін також запевнив колектив заводу у тому, що підприємство не буде закрито чи приватизовано.