Шина, Кізін, спортсмени, активісти, – у Житомирі конфлікт щодо кадрових призначень “губернатора”. Продовження. Фото. Відео

Активна спортивна громада міста та області 23 травня зустрілась із головою Житомирської облдержадміністрації Сидором Кізіним і рекомендувала Леоніда Українця на посаду директора департаменту сім’ї, молоді та спорту Житомирської ОДА.

Під час зустрічі закликали чиновника прислухатись до думки громадськості щодо призначень на керівні посади незнайомих їм людей. Крім того, активісти наголосили на тому, що необхідно контролювати прозорість розподілу бюджету, фінансування спортивної галузі й відкрито висвітлювати ці питання з допомогою ЗМІ.

За словами активістів, вони провели декілька робочих засідань координаційної ради з питань фізичної культури та спорту, під час яких обрали і затвердили її склад. Учасниками обговорень стали спортсмени, молодіжні громадські організації Житомира, представники обласних федерацій різних спортивних напрямків.


23 травня члени координаційної ради під час таємного голосування більшістю голосів обрали кандидата на посаду директора департаменту сім’ї, молоді та спорту Житомирської ОДА голову Житомирської обласної організації фізкультурно-спортивного товариства «Динамо», заслуженого тренера України Леоніда Українця.


Усього до складу координаційної ради ввійшли 23 людини, відомі в галузі спорту міста й області. У бюлетенях для голосування були зазначені 4 прізвища кандидатів на керівну посаду.

15 із 21 присутніх членів на засіданні координаційної ради проголосували «за» кандидатуру Леоніда Українця.

Олександр Антонюк (заступник директора департаменту сім’ї, молоді і спорту Житомирської обласної державної адміністрації) отримав 5 голосів.

Світлана Гресь (від ред. – прізвище Штатська є літературним псевдонімом. Член Спілки письменників України, голова обласної літературно-мистецької спілки ім. М. Клименка, в минулому спортсменка, ініціатор та організатор відкритих змагань зі стрільби з пневматичної зброї серед аматорів: дітей, молоді, дорослих) не отримала жодного голосу.

Інна Мирна – 1 голос «за».




Як стало відомо, три кандидатури на посаду директора департаменту сім’ї, молоді та спорту рекомендувала спортивна громада міста та області. За словами виступаючих, Світлана Гресь – кандидат від влади області, самовисуванець.

«Спортивна громада області на сьогодні рекомендує трьох людей на цю посаду, прізвища яких значилися у бюлетенях для таємного голосування, крім Світлани Гресь. Світлана Гресь минулого разу прийшла на робоче засідання ради сама і повідомила, що висуває свою кандидатуру. На сьогоднішній день є інформація, що Гресь Світлану Миколаївну вже хочуть поставити директором департаменту. Ще раніше, у день, коли була створена робоча група, принесли розпорядження від вищого керівництва (області), в якому було зазначено, що на стажування на посаду заступника по спорту призначено пані Сліпченко. Це було вирішено без думки спільноти, молоді, спортсменів. Хто ця людина, не знаю, особисто не знайома, характеристику зі слів інших людей передавати не буду і не маю права. Ми проти цього, і тому будемо вносити свої пропозиції, намагатися донести свою думку, щоб її почули», – висловилася секретар координаційної ради, представник ГО «Час змін», доцент ЖДТУ Ірина Коцюба.


Після голосування Леонід Українець зазначив: «Моє завдання просте, якщо мені довірять, хотілося б відродити спортивні традиції, покращити діяльність дитячих спортивних шкіл, навести елементарний порядок із кадрами, з фінансами, які повинні бути прозорі та розподілятись тоді, коли прийнятий бюджет».

За словами представників присутніх молодіжних громадських організацій більшість молоді також підтримують кандидатуру Леоніда Українця.

До Сидора Кізіна звернувся голова ЖОГО «Клуб рукопашного бою „Андеграунд”» Руслан Домарецький.

«Ті кадрові зміни, які пропонуєте Ви, ми повинні про них знати?! Адже ми повинні знати людей, з якими нам потрібно буде комунікувати», – підкреслив Руслан Домарецький.

«Ми хочемо розвивати спорт. І хочемо допомогти тим, що пропонуємо кандидата, який все знає від початку. Ми не хочемо Вас підставити, ми навпаки, хочемо Вам допомогти. Тому що ми несемо відповідальність в першу чергу перед людьми і перед областю, – зазначив під час звернення до голови облдержадміністрації віце-президент Асоціації професійних видів єдиноборств, голова культурно-спортивної ГО «Житомир квітучий» Олександр Марголін. – Ми хотіли б Вас попросити, щоб Ви рекомендували нашу кандидатуру. Ми вас не підведемо. Це людина не нова, але обізнана, людина яка пройшла свій шлях. Українець тренував десантників,тренував спецпідрозділ «Альфа», які зараз воюють і гинуть, зараз тренує студентів, журналістів… Це людина, яка просто з власної кишені дістає кошти і організовує поїздки своїх вихованців на змагання.»


Підтримує кандидатуру Леоніда Українця і президент Житомирської обласної федерації баскетболу, депутат обласної ради Григорій Засік.

«Склалась така ситуація, що зазвичай на керівні посади призначаються люди, які ніякого відношення до того чи іншого напрямку не мають. Коли прийшли ви, молоді, до влади всі думали, що все зміниться. Він йде не заради грошей, а заради справи – розвивати спорт», – підкреслив Григорій Засік.

Сидір Кізін вислухав думки спортивної громади і сказав, що за цю посаду він несе персональну відповідальність перед Президентом України.

«Це орган державної влади. Якщо це виборні посади, то вони обираються шляхом голосування чи іншим шляхом. В даному випадку я призначаю керівника, я за нього персонально відповідаю перед Президентом. Я відповідаю, – підкреслив Сидір Кізін. – Тому набагато легше, коли є рекомендації, коли є людина, яку знають, але ніхто не скасовував Основний закон України, ніхто не скасовував субординацію державних органів, ніхто не відмінив мою відповідальність, в тому числі, і перед Президентом за даний напрямок».

Ці слова присутні сприйняли з усмішкою, а дехто тихо сказав, що в першу чергу – це відповідальність перед громадою, народом, а не Президентом.

Нагадаємо, напередодні цієї зустрічі активісти принесли Сидору Кізіну в подарунок шину з бантиком. Цим подарунком вони хотіли натякнути голові ОДА, що при призначені на посади чиновників, варто радитись з громадськістю.

P. S. Під час телефонної розмови Репортеру Житомира один із кандидатів на посаду директора департаменту сім’ї, молоді та спорту Світлана Штатська (Гресь) розповіла про те, що про голосування і засідання координаційної ради її не повідомили. Також за її словами, координаційна рада не є легітимною, оскільки вона не зареєстрована.

Тому не зрозуміло, на яких підставах проводилось голосування. Зі слів співрозмовниці, в минулому вона має досвід роботи в органах державної влади, а також має багато нагород, зокрема, є лауреатом премії КМ України «За особливі досягнення молоді у розбудові України».

У розмові Світлана Штатська наголосила на тому, що вона не є членом «Батьківщини» і ніколи ним не була. В даний момент вона взагалі позапартійна і ніколи не працювала з владою чи з провладними кандидатами.

«Можливо, є кращі кандидати, але для чого писати неправду?! Це дуже неприємно. Я готова до обговорень, наприклад, організувати круглий стіл за участі громадськості, журналістів та інших», – зазначила Світлана Штатська.

На її думку, вказувати голові облдержадміністрації, кого призначати на посаду директора департаменту сім’ї молоді та спорту ОДА не розумно і не доцільно.

Крім того, пані Світлана вважає, що перед тим, як навішувати на людину «ярлик», необхідно як мінімум з нею познайомитись і поспілкуватись особисто і на підставі цього робити відповідні висновки.

Нагадаємо, з кінця квітня 2014 року в Житомирській облдержадміністрації залишається вакантною посада директора департаменту сім’ї, молоді і спорту, бо за власним бажанням звільнилася начальник відомства Раїса Гула, проте на сайті Житомирській ОДА Раїса Гула до цього часу зазначається як директор цього департаменту.