Житомирська Духовна недільна школа – взірець для всієї України, – патріарх Філарет. Фото. Відео

10 травня на відкриття та освячення Духовної недільної школи Свято-Михайлівського кафедрального собору приїхав патріарх Філарет.

Він відправив службу та освятив школу, нагородив меценатів.

На відкриття зібралось близько тисячі вірян та гостей.

За словами Філарета, житомирська школа є найкращою в Україні. Основна заслуга в цьому – робота отця Богдана, настоятеля собору.

“Ініціатива була о. Богдана. Він її організував, запросив вчителів, набрав дітей. Школа є взірцем для всієї України”, – зазначив Філарет.

Сам о. Богдан розповідає, що школа діє вже 20 років. З початку занять в школі займалося 900 дітей, сьогодні 500. Уроки проходять по 7 змін. Постало питання приміщення.

“Всі діти, батьки, ми молилися і Господь послав нам мецената Юрія Бірюченка, який і збудував цю школу”, – зазначає о. Богдан.

Приміщення школи вмістить одночасно 500 дітей. Навчатимуть як слову Божому, так і різним професійно спрямованим навчанням для хлопчиків та дівчаток, під час яких, вони здобуватимуть необхідні навики на майбутнє.

Перша черга приміщення почала будуватись у 2011 році. Увесь цей час фінансування здійснювалось виключно за кошти меценатів. Як зазначив о. Богдан, кошти витрачені величезні. Суму не називають – таке бажання спонсорів.

До речі, під час відкриття, не обійшлось і без політики.

Характеризуючи ситуацію в країні, патріарх Філарет зазначив, щоб Україна залишилися єдиною, загарбникам треба дати відсіч.

“Вони поважають тільки силу і наш обов’язок дати їм опір. На нашій стороні Бог, бо ми не нападаємо, а обороняємось”, – сказав патріарх.

Окрім того, за його словами, наразі йдуть перемовини з УПЦ МП щодо створення однієї помістної церкви в Україні. Але поки питання стопориться, бо московський патріархат бачить одну церкву під головуванням Москви.

“Ми маємо право на свою єдину українську церкву. Ми незалежна держава. Навіть апостольскі постулати вчать про це. Але Москва постійно не виконує церковні канони, якщо вони проти неї”, – підсумував Філарет.