Підкилимна гра навколо посади голови Житомирської ОДА

Не дивлячись на те, що президент України Петро Порошенко 26.06.2014р. вносить до Верховної Ради проект нової Конституції України, де одним з ключових положень є децентралізація влади в державі, що передбачає ліквідацію інституції обласних та районних державних адміністрацій та їх голів, на Житомирщині з цього приводу розгорнулись неабиякі пристрасті.

Звісна річ, що від прийняття рішення про ліквідацію, та, власне, саму ліквідацію пройде чималий час, який буде вимірюватися орієнтовно від 6 місяців до 1 року, а час цей, як ви знаєте, ох який буде непевний, тому ставки за голову ЖОДА астрономічно зростають. 

Старе українське прислів’я : «В мутній воді риба легко ловиться» дуже і дуже близьке до нашої ситуації, яку якомога та всіляко хочуть «притягнути за вуха» сильні світу. 

Отож давайте по порядку: на сьогоднішній день фаворитом №1 в підкилимній
гонці за голову ЖОДА «несподівано» став Сергій Машковський, депутат Житомирської міської ради від партії екс-голови Віри Шелудченко «Рідне місто». 

Знаючи основний принцип формування списку рідносмістян (хто більше дасть в налі), і не тільки, не безпідставно подейкують, що вхідний квиток сьогоднішньому фавориту коштував більше ніж $50 тисяч чесно зароблених вічно зелених баксів. Нинішній фаворит підкилимних перегонів є керівником підприємства ТОВ «Мега Моторс Груп», що по вулиці Ватутіна 168 А\1. 

Це підприємство офіційний ділер Ford Motor Co, яке займається продажем нових автомобілів та їх обслуговуванням. До речі, з певного часу на площах вище вказаної компанії знаходиться знаходиться Житомирське МРЄО, яке переїхало туди при тодішньому, та дуже скандальному начальнику УДАІ Володимиру Недєльському та коштувало фірмі Форд новенького Форд Фокуса, в презент… 

Але вернемося до суті розмови, а саме про можливі ризики для нашої спільноти в зв’язку з можливим новим призначенням очільником ЖОДА. Вони є, вони великі, інколи здаються катастрофічними саме тому, що Сергій Олександрович черговий виходець з молодого бізнес середовища( 34 роки), яке ставило, ставить, і буде ставити за мету отримання прибутку з будь якої справи. 

Саме такими категоріями мислять всі бізнесмени і успішні з них ті, хто не має абсолютно ніяких обмежень та комплексів по зароблянню грошей. То вже вторинне звідки прийдуть кошти: тендерні закупівлі препаратів з гемодіалізу або з апарату МРТ, броне жилетів для наших солдатів чи від канцелярії для підлеглих. 

Про землю, оренду нерухомості, державні субвенції , я взагалі мовчу, бо то справжній розсадник тотального розкрадання державних коштів та ресурсів який був завжди і є на сьогодні. І ще один важливий і дуже важливий аспект, кандидат на голову тільки нещодавно долучився до провідного бізнес пулу( 2-3 місяці), а вже фаворит, вже в перших рядах. 

Цікаво, скільки йому це коштувало?
Нічого особистого не мав і не маю( надіюсь і не буду мати) до С.Машковського (нехай звикає до публічності на випадок призначення), але традиційна для часів Януковича і Ко підкилимна гра навколо провідних кандидатур для області викликає що найменше занепокоєння. 

Адже вочевидь ми бачимо що ніяких публічних і громадських консультацій з цього приводу абсолютно не відбувається, більше того, до керівництва областю( як завжди) можуть привести людину буквально за руку (як то дітей в школу водять в перший клас).
А ось, ще одна закладена міна сповільненої дії пов’язана з призначенням, яка обов’язково розірветься, осколки від якої ще довго і довго будуть падати по всіх куточках Житомирщини. 

Я маю на увазі передвиборчий союз П.Порошенка та В.Кличка, а на рівні області Г.Зубка та Р.Раупова, який довів свою ефективність в президентській компанію та може обернутися крахом союзу стосовно ново призначень, в тому числі і на Житомирщині, порушеннями джентльменських домовленостей, образами та початком кінця цього тандему. 

Більше того, паритетність партнерів по коаліції, атмосфера довіри та спільне прийняття рішень на рівні області, ой як необхідно вже сьогодні, та буде вкрай необхідним в період численних виборчих процесів сезону 2014-15 років.
На мою думку логічно виглядало б так, аби провідні та владні політики від нашої області зібрали широку громадськість, представили потенційних разом узгоджених кандидатів, послухали настанови та побажання, а вже потім подали список в Адміністрацію Президента. 

Звісна річ, що в цьому списку могли бути і магічні 4Р( Рабінович О, Раупов Р, Рафальський І, Розенблат Б),Машковський С.О., та інші. Тоді б, і тільки тоді б, це виглядало б хоч зовні пристойно, зі збереженням основних принципів демократії що в наш буремний час змін і тотальної недовіри до всіх, – ну просто необхідно. А так, на сьогодні, це якась вибачте за слово «возня», яка окрім пліток та домислів не дає ніякої перспективи абсолютно нікому. 

А на справді, по логіці речей, все мало б виглядати так: Геннадій Зубко, він же народний депутат, він же екс керівник ДУСі, він же 1-й заступник голови Адміністрації президента бере на себе почесну і відповідальну місію очолити Житомирську облдержадміністрацію, продовжує втілювати в життя передвиборчі обіцянки 2012р., показує на практиці сучасні стилі і методи роботи, втілює в життя реформи президента. 

При цьому, ні на день,ні на мить, ні практичними справами, ні помислами не залишає рідну Житомирщину і своїх відданих та довірливих виборців житомирян.
Тоді все логічно, все зрозуміло, все по людські, і, можливо, перспективо і для мешканців міста та області, і для Г.Зубка, і для Президента!