Економія лягла неоплачуваною працею на плечі житомирських вчителів

Житомирських вчителів знову навантажили роботою, за яку вони не отримають грошей.

Педагоги мають у вільний від роботи час виявляти бездоглядних дітей – обходити двори, приватні квартири.

З метою економії коштів держава скоротила штат соціальних працівників, які займалися цією роботою при школах. Навантаження лягло на плечі вчителів. Розуміючи ситуацію в країні, вони не планують вчиняти акції протесту, однак заявити про несправедливість все ж мають намір.

В редакцію сайту Репортер Житомира звернувся житомирянин Богдан Бондаренко. Він повідомив про проблему, яка щоразу спіткає житомирських вчителів напередодні початку нового навчального року.

Йдеться про так званий перепис дітей у мікрорайоні тієї чи іншої школи, який педагоги змушені виконувати, не маючи на те ні підстав, ні повноважень. Однак влада, зі слів читача, вже вкотре абсолютно незаконно тисне на педагогів, вимагаючи робити те, що їм невластиве згідно їх посадових обов’язків.

Звернення

“Шановні житомиряни! Декілька років тому, держава нарешті почала займатися проблемою сімей, що опинилися у складних життєвих обставинах.

Саме для цього до штату Центрів соціальних служб дітей, сім’ї та молоді було запроваджено штат 12 тис. соціальних працівників.

Вони займалися розшуком сімей, у яких діти не отримають належного догляду та забезпечення, а також виявляли дітей, які не відвідують школи і не отримують загальнообов’язкову середню освіту.

Запровадження інституту соціальних працівників дав однозначно позитивний результат в Україні, проте влада вирішила скоротити їх штат. Замість соціальних працівників роботу з виявлення бездоглядних дітей (а також тих, хто мешкає не за місцем реєстрації – і не відвідує при цьому школу), знову поклали на вчителів.

Зменшення передбачених законом надбавок та доплат до невеликої зарплати вчителів, посилили додатковою роботою – обходити квартири та приватні будинки.

На жаль, внаслідок складної ситуації в бюджетній сфері, вчителі не можуть прямо виступати проти незаконних дій влади, яка примушує педагогів робити те, що не відноситься до кола їх обов’язків. Причому, вчителів примушують робити це безкоштовно.

Звісно, вчителі можуть її і не виконувати, однак за такої ситуації вони наражаються на негативну реакцію керівництва освітянських установ. Звичайно, за відмову здійснювати обхід будинків та квартир вчителя звільнити з роботи не можна, але ніщо не заважає директорам шкіл зменшувати часове навантаження (що безпосередньо впливає на розмір зарплати) надміру сміливим вчителям.

Тому відкрито і самостійно виступати проти зловживань вчителі не можуть – а масових незалежних профспілок чи громадських організацій у вчительства поки що нема.

Тому єдина можливість захистити наших вчителів – це засвідчити факт обходу по домівкам, і поставити неприємні питання до влади. Не будьте байдужими! Повідомляйте про факти відвідування вас і ваших сусідів вчителями! Не можна допускати, щоб після Революції Гідності, в нашій країні влада принижувала своїм свавіллям вчителів!

Прошу житомирян, які були свідками обходу вчителями багатоквартирних і приватних будинків, повідомляти про такі факти Громадську приймальню «Української Гельсінської Спілки з Прав Людини» у Житомирі. Маючи численні свідчення, ми зможемо примусити владу припинити свавілля!”

Контакти: керівник Громадської приймальні УГСПЛ у Житомирі – Богдан Бондаренко.