Львочкін і Ко “прориватимуться” в парламент через Житомирську область – експерт

При правильному фінансовому плануванні в деяких областях колишніх очільник АП Януковича Львочкін може пройти до парламенту.

Це Чернігівська, Житомирська, Кіровоградська області – бідніші регіони. Як показує практика, люди там голосують часто за матеріальні вигоди.

Про це в інтерв’ю Gazeta.ua розповів політолог Віктор Таран.

На його думку, у нього один інтерес – отримати депутатську недоторканість і повернутись у велику політику. Сьогодні групою Льовочкіна умовно можна вважати частину фракції “Удару”.

Цього недостатньо. Адже в перспективі кримінальні справи можуть порушити і проти Льовочкіна. Йому вкрай необхідно зайти в парламент, аби себе захистити.

Загалом, вважає політолог, майбутні парламентські вибори 26 жовтня можуть відбутися за старою змішаною системою – із закритими списками, 5% прохідним бар’єром та з меншою кількістю днів передвиборчої кампанії. Така система унеможливить оновлення парламенту.

“Нинішня влада, олігархи блокують закон про відкриті списки. Їм вигідно контролювати своїх висуванців та впливати на політичні процеси в країні. Партія “Батьківщина” запропонувала законопроект про відкриті списки. Вчитавшись у документ, бачимо, що партія залишає за собою право розставити депутатів у списку на свій розсуд. Бо незалежні від керівництва партії депутати – реальна небезпека старому режимові.”

Якщо буде стара система, твердить Таран, то молода політична кров у стару систему не ввіллється. Незаангажованим силам буде неймовірно складно потрапити в парламент. Єдиний варіант – об’єднатись в одну потужну коаліцію.

Нагадаємо, основною умовою Майдану було повне перезавантаження влади, в тому числі й через перевибори парламенту та оновлення його молодими патріотами.