Старшим по будинках в Житомирі – більше повноважень!

Старші по будинках в Житомирі повинні отримати більше повноважень, щоб ремонти виконувалися якісно, а не для “галочки” й гроші, виділені на них, не використовувалися нераціонального.

Але чи погодяться житомирські депутати надати більше повноважень старшим по будинках для контролю роботи ВЖРЕПів?

Питання цікаве, оскільки така реформа зруйнує багато зв’язків, роками вибудовуваних в мерії.

8 серпня в міській раді Житомира зареєстрований проект рішення сесії про затвердження Положення про взаємодію старшого по будинку з КП ВЖРЕПом та управлінням житлового господарства. Документ подав депутат Олександр Величко.

Чотири роки тому виконавчий комітет Житомирської міськради вже приймав рішення “Про затвердження Положення про взаємодію підприємств житлового господарства (КВЖРЕПів) та старшого по будинку” (24.06.2010 р.). Документ, який тривалий час залишався на папері, взялися реанімувати.

Нове Положення значно посилює позиції старших по будинках:

Більше прав контролю за виконанням робіт:

Старший по будинку зобов’язаний брати участь у формуванні ЖЕКами графіків поточного ремонту і тільки старший по будинку може підписувати Акти виконаних робіт.

Він також має обов’язково контролювати складання актів-претензій про невідповідність фактично наданих житлово-комунальних послуг обслуговуючим підприємством та підписувати їх.

Більше впливу на ЖЕКи:

Старший по будинку, згідно нового Положення, має право вимагати від керівництва ВЖРЕПів ініціювати перед управлінням житлового господарства питання про включення їх будинків в титул капітального ремонту на поточний та наступний роки.

Старший по будинку особисто має брати участь у формуванні ЖЕКами графіків поточного ремонту будинку та вимагати Картку фактичних витрат на утримання житлового будинку.

Якщо житлово-комунальне питання окремого будинку розглядається сесією міської ради чи виконавчим комітетом, старший цього будинку отримує право бути присутнім на цих засіданнях.

Ускладнює вибори ВЖРЕПом “ручних” старших по будинках:

Коментуючи пункт Положення про переобрання старших по будинках за ініціативи ВЖРЕПів, Олександр Величко пропонує обмежити права комунальних підприємств.

“Не може бути так, що представники ВЖРЕПів, призначаючи збори, за присутності всього трьох осіб, а фактично одноосібно обирають зручну для себе людину. Ми проти “ручних” виконавців волі начальників ВЖРЕПів. Старші по будинках мають відстоювати інтереси мешканців, це справедливо. А тому пропонуємо, щоб на таких зборах було не менше ¼ мешканців будинку, які самі оберуть того, хто чесно конторлюватиме роботи, слідкуватиме за тарифною політикою, визначатиме першочергові ремонти”.

За словами Величка, при формуванні даного Положення було враховано побажання більше 30 старших по будинках з різних районів міста.

Чи врахують депутати міськради думку житомирян, покаже розгляд цього питання на одній з найближчих сесій.