Тігіпко вважає, що теперішній курс гривні – трагедія для країни

Ані уряд, ані Нацбанк не вживають жодних заходів для стабілізації національної валюти. 

Про це заявив народний депутат України, лідер “Сильної України” Сергій Тігіпко під час круглого столу “Економічний патріотизм як основа національної єдності”, організованого партією “Сильна Україна”, передає УНН.

“Те, що відбувається сьогодні з курсовою політикою, — це справжня трагедія для країни. По-перше, зубожіє населення. Катастрофічно падає купівельна спроможність. Зокрема, люди вже відчули це, купуючи медикаменти, ціни на які суттєво зросли. Страшно уявити, що буде через 6-9 місяців”, — зазначив він.

Ще одним негативним наслідком падіння національної валюти, на думку політика, стане проблема з поверненням зовнішнього боргу.

“Ми посилюємо проблему нашого зовнішнього боргу. Ми зараз займаємо гроші. А потім потрібно буде їх віддавати в доларах і євро”, — підкреслив він.

Також, за словами С.Тігіпка, падає капіталізація великих підприємств. Крім того, девальвація гривні — удар по малому і середньому бізнесу, у якого внутрішній ринок — єдине джерело доходу.

“Виграють від цього тільки експортери. Падіння курсу національної валюти фактично підтримало тільки олігархів, які заробляють на експорті сировини”, — підкреслив С.Тігіпко.

Він також зазначив, що ані Національний банк, ані уряд не використовують усіх важелів для стабілізації ситуації на валютному ринку.

“Влада загралася у валютну лібералізацію, — зазначив С.Тігіпко. — Про це треба говорити відверто. Національний банк не виконує своїх зобов’язань по стерилізації грошової маси. Крім того, Національний банк виділив чималі ресурси на рефінансування комерційних банків. Хто контролює ці гроші? Де адмінресурс НБУ, який повинен контролювати кожну копійку і стежити, щоб ці гроші не вийшли на валютний ринок? Нічого цього немає. Звинувачувати тут тільки Нацбанк не можна. Тут є вина і уряду”.

Він також додав, що уряд нічого не робить для того, щоб поліпшити інвестиційний клімат в Україні.

“Нічого не змінилося. Осідлали ті схеми, які були побудовані сім’єю Януковича. І сьогодні практично продовжують те саме. Досить красти”, — резюмував політик.