Під житомирським мостом місцевий “мажор” захопив берег та встановив пірс. Фото

Недалеко від підвісного мосту у Житомирі місцевий міліціонер-мажор, який вистроїв біля річки чималий будинок по 3-у пров. Чуднівському, тепер вирішив продовжити свої володіння та забудував берег і встановив пірс.

Берег загороджений з обох боків до самої води Тетерева. Від причалу плаває човен на інший берег. Про таке тільки може мріяти пересічний житомирянин. Ідилія, але…

Але є Водний кодекс, що зобов’язує охороняти  прибережні смуги і забороняє їх забудовувати і тим більше загороджувати, адже берег знаходиться тільки в державній (комунальній) власності.

Стаття 88 кодексу: “З метою охорони поверхневих водних об’єктів від забруднення і засмічення та збереження їх водності вздовж річок, морів і навколо озер, водосховищ та інших водойм в межах водоохоронних зон виділяються земельні ділянки під прибережні захисні смуги. Прибережні захисні смуги встановлюються по берегах річок та навколо водойм уздовж урізу води (у меженний період) шириною:Прибережні захисні смуги встановлюються по берегах річок та навколо водойм уздовж урізу води (у меженний період) шириною:
для малих річок, струмків і потічків, а також ставків площею менше 3 гектарів – 25 метрів;
для середніх річок, водосховищ на них та ставків площею більше 3 гектарів – 50 метрів;
для великих річок, водосховищ на них та озер – 100 метрів. Землі прибережних захисних смуг перебувають у державній та комунальній власності та можуть надаватися в користування лише для цілей, визначених цим Кодексом” 

І, в наступній статті кодексу: “Прибережні захисні смуги є природоохоронною територією з режимом обмеженої господарської діяльності. У прибережних захисних смугах уздовж річок, навколо водойм та на островах забороняється: … будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, гідрометричних та лінійних), у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок автомобілів”.

Та схоже “елітного” хазяїна мало хвилює законодавство та його заборони, мало хвилюють правоохоронні органи та місцева, наче нова, післямайданівська влада, адже, як довів український диктатор-президент Янукович: “Красиво жить не запретишь”.