У Житомирі молодим мамам розповіли про користь грудного вигодування

У рамках проведення Всесвітнього тижня підтримки грудного вигодовування 7 серпня в центральній міській дитячій лікарні пройшов материнський форум «На світі кращого немає, як тая мати молодая з своїм дитяточком малим».

У ході заходу молоді батьки мали нагоду отримати консультації професійних лікарів, активістів громадсько-материнського руху, обмінятися досвідом та взяти участь в арт-акції «Перший слід» та у фотосесії «Поруч з мамою».

Медики стверджують, що на планеті не існує жодної сполуки, яка могла б замінити молоко матері. За статистикою сьогодні у світі лише 3% жінок через об’єктивні обставини не можуть вигодовувати дітей своїм молоком. Лікарі-практики стверджують, що годувати малечу грудьми необхідно до досягнення нею 2-річного віку.

Грудне вигодовування виховує в чоловіка повагу до дружини, забезпечує в майбутньому гарні стосунки з дитиною та сприятливо впливає на здоров’я як матері, так і донечки чи синочка.

Заступник директора департаменту сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Олександр Антонюк зазначив: «Як батько двох дітей, я беззаперечно є прихильником грудного вигодовування, оскільки це основа здоров’я майбутнього покоління».

Він звернув увагу на те, що деякі жінки відмовляються від такого вигодовування, оскільки після народження дитини вимушені повертатися на роботу. Мало хто знає, що українське законодавство гарантує кожній матері право на забезпечення гідних умов для того, аби вона могла годувати малечу молоком.

Зараз у Житомирській області громадські організації займаються реалізацією пілотного проекту щодо забезпечення таких гарантій на практиці. За словами Олександра Антонюка, не менш важливим напрямком роботи є попередження проявів насильства у сім’ї та стресових і конфліктних ситуацій, які впливають на здоров’я жінки.

Заступник головного лікаря центральної міської дитячої лікарні Марина Берегова наголосила, що у 2008 році закладу було присвоєно звання «Лікарня, доброзичлива до дитини». А це означає, що тут підтримують та пропагують 12 принципів успішного грудного вигодовування. Кожна мама може отримати у закладі консультацію для того, аби її дитина в майбутньому виросла здоровою і щасливою.

Прес-служба облдержадміністрації