Учасників АТО – першими в чергу на житло

Першими претендувати на житло мають сім’ї загиблих на АТО, а другими – учасники бойових дій.

Першими в черзі на житло мають бути сім’ї загиблих учасників АТО, які не мають власного житла, другими – учасники бойових дій. Таку пропозицію внесли молоді представники громадських організацій під час обговорення майбутньої Концепції державної програми у сфері молодіжної політики.

«Ці люди платять життям і здоров’ям за те, щоб ми з вами зараз мали можливість знаходитися тут і говорити про майбутнє. Тому вони – найпріоритетніша категорія. В Україні є багато інших категорій, які потребують допомоги з боку держави, але надавати перевагу потрібно насамперед тим, хто допомагає державі», – зазначив Олександр Солонтай, експерт Інституту політичної освіти, під час презентації роботи секції «Житло».

У всеукраїнському форумі «Трансформація державної молодіжної політики: Перспектива 2020» взяли участь 200 молодих людей з громадських організацій, органів влади, посольств, фондів. Учасники були розподілені за п’ятьма пріоритетами – неформальна освіта молоді, зайнятість, житло, здоровий спосіб життя, альтернативи у побудові концепції програми та інші пріоритети. Після обговорень кожна група презентувала свої напрацювання.

Бажання молодих людей не стояти осторонь процесів, які відбуваються в державі, надихають. Однак хочеться вірити, що форум не носитиме суто формальний характер, й усі напрацьовані пропозиції будуть враховані, а подальший варіант Концепції стане доступним для громадських обговорень. (Ідею подальших онлайн-обговорень висунули у процесі роботи, коли зрозуміли, що трьох годин для обговорення усіх пропозицій в секціях замало). Крім того, наскільки досконалою не стала б майбутня Концепція, результат буде нульовим, якщо її спіткає доля багатьох попередніх концепцій і програм, раніше прийнятих в нашій державі.

Щоб Україна змінилася на краще, рушійною силою повинні бути молоді люди. На цьому неодноразово акцентували увагу присутні представники влади й міжнародних організацій.

«Молоді люди були рушійною силою тих змін, що вже відбулися в Україні, вони показали, що здатні працювати для її майбутнього. Молодь – це ресурс для розвитку держави, тому інвестиції в неї – забезпечення освітою, соціальним захистом, доступом до сфери охорони здоров’я – це інвестиції в краще життя майбутніх поколінь», – зазначила представник Фонду народонаселення ООН в Україні Нузхат Есан.

Вона також наголосила на необхідності залучати до консолідації й розбудови держави молодих людей зі Сходу країни.

Загалом склалося враження, що потрапити на форум представникам громадських організацій було непросто, за що під час першого пленарного засідання докоряли міністру молоді та спорту Дмитру Булатову. Тому віце-прем’єр Олександр Сич пообіцяв неодмінно організувати зустріч для всіх, хто зареєструється онлайн.

Людмила САЙКО