Заповідник Житомирщини включать в транскордонний українсько-білоруський біосферний резервуар

У Міністерстві екології та природних ресурсів України розраховують у стислі строки завершити роботу зі створення на базі зони відчуження Чорнобильського біосферного заповідника.

Про це на брифінгу в Будинку Уряду 5 серпня заявив Міністр екології та природних ресурсів Андрій Мохник, передає Урядовий портал.

За його словами, до Чорнобильського біосферного заповідника пропонується включити більшу частину території зони відчуження (а це близько 230 тис. га). Цю територію поділять на кілька функціональних зон: заповідну, буферну зону та зони антропогенних ландшафтів.

Міністр наголосив, що при обґрунтуванні виділення функціональних зон були враховані природні умови, розташування та особливості природного ландшафту. Окремо були виділені особливо цінні ділянки з точки зору збереження та вивчення.

При цьому до складу біосферного заповідника не заплановано включати території, на яких розташовано: промисловий майданчик ДСП «Чорнобильська АЕС», комплекс «Вектор», ПЗРВ «Буряківка», «ІІІ-я черга ЧАЕС», «Підлісний» та інші виробничі об’єкти загальною площею понад 32 тис га.

«Чорнобильська зона упродовж 28 років перебуває під охороною, і сьогодні там створилася унікальна ситуація – на цій території активно примножуються і відновлюється як рослинний, так і тваринний світ», – зазначив Андрій Мохник.

«Головна мета створення заповідника – зберегти в природному стані найтиповіші екосистеми Полісся, підвищити бар’єрні функції Чорнобильської зони відчуження та зони обов’язкового відселення. Також це дозволить стабілізувати водний режим і очистити забруднені радіонуклідами території», – заявив Андрій Мохник.

У рамках подальшої міжнародної перспективи створення цього заповідника планується створити транскордонний українсько-білоруський біосферний резервуар площею близько 500 тис. га. До нього також увійдуть Древлянський природний заповідник (Житомирська область) та Поліський державний радіаційно-екологічний заповідник (Республіка Білорусь).

Міністр поінформував, що на даному етапі триває процедура погодження матеріалів щодо створення Чорнобильського біосферного заповідника зі всіма заінтересованими органами виконавчої влади. Після цього наступними нашими кроками буде подання погодженого проекту Указу Президента України «Про створення Чорнобильського біосферного заповідника» на розгляд Уряду», – підсумував Міністр екології та природних ресурсів.