Житомир зашив кордон з Росією. Фото

Житомир став другим містом, яке долучилось до Всеукраїнського проекту «Україна разом».

Це велика карта України, яку вишиватимуть у кожній області. Житомир вже вишив свій регіон, як символ єднання та оберегу. Акція претендує на встановлення Національного рекорду.

Впродовж двох днів, 14-15 серпня, на вулиці Михайлівській всі бажаючі мали можливість вишити наш регіон. Житомирська область – єдина й перша, яка «зашила» кордон з Росією – Донецьку область. Інші області завершать розпочате нашим містом до кінця.

Окрім вишивання мапи, організатор, а нею стала головний редактор газети «Місто» Тетяна Пашкевич, влаштувала конкурси, читання патріотичної поезії від Олени Котик та Марії Хімич, дитячу акцію «Напиши листа військовому», а також збір коштів для 95-ї аеромобільної бригади. Усе це проходило під виступи патріотичних пісень і музику духовного оркестру Палацу культури.

До заходу долучались усі: і дорослі, і малі. Наймолодша учасниця – Соломія, 2,5 роки, найстарша пані Олександра, 78 років.

Вишивали карту як професійні вишивальниці, так і вишивальники-аматори. Найактивніша вишивальниця Оксана, яка разом з сестрою Тетяною присвятили роботі майже 6 годин.

Найоригінальніша 18-річна житомирянка, яка вже 10 років займається вишиванням та вже вшила для себе сорочку, а нині завершує весільний рушник. Приємне було знайомство з 11-річною , яка робить браслети

Загалом за 2 днi понад 300 житомирян мали змогу долучитися до акції та, що головне, об’єднатися навколо спiльного, патрiотичного. Приєднувалися до вишивання й з селищ й сіл району: Новогуйвинська, Тетерівки, Озерного. Були й переселенці з Криму, які вишивали свій регіон. Катерина з маленькою донечкою приїхали з Луганську й не змогли пройти повз. Були учасники й з Івано-Франківську, Києва.

«Зараз ми переживаємо тяжкі часи для нашої країни, яка потребує підтримки. День акції співпав з християнським святом Маковея, що додало символічності і щирості справі. У давнину матері саме так робили обереги для своїх дітей: “зашивали” свої молитви про кращу долю у візерунок сорочки. І ми з Божим благословенням, вишиваючи, просили щасливе майбутнє Соборної України. Це не просто вишите полотно, а оберіг для нашого регіону, всієї держави. Будемо сподіватись, що цей оберіг об’єднає нас ще міцніше, адже Україна – разом!», – зазначила Тетяна Пашкевич.

Учасники акції, просто перехожі дякували за організацію заходу.

«Моя сім’я – а нас тут аж шестеро – залюбки долучилася до свята. Хочеться підтримати духовно тих, хто нині знаходиться у зоні АТО та показати, що Україна нероздільна», – підкреслила одна з вишивальниць.

«Мені все сподобалось, з таких заходів складається наша історія!», – зазначила учасниця Галина Ковальчук.

По закінченню акції мапу передали до міста Рівного, а згодом вишивка проїде всіма обласними центрами України. Завершиться захід у Києві, на Майдані Незалежності, у річницю революційних подій. Автор проекту – вінничанка Ірина Кондратюк.

Для дітлахів спонсори – Житомирський маслозавод компанія «Рудь», торгова марка «Руден» подарували додаткове свято: солодощі, печиво, морозиво та кульки. Водою забезпечив житомирський громадський діяч Ілля Смичок.

Допомогли також депутати Житомирської міської ради – Валентин Онопрієнко та В’ячеслав Глазунов. Особисто підтримав акцію голова Житомирської облдержадміністрації Сергій Машковський.

Допомогли в організації свята начальник управління культури Житомирської ОДА Юрій Градовський, заступник начальника управління культури Житомирської міської ради Наталя Марчук. Подарунки у якості сертифікатів на 50-100 гривень та знижок на весь асортимент були надані від кафе +Сava, Bereeza, інші подарунки від кафе «Дача», технічну допомогу кафе «Іоланта».

Подяка настоятелю Свято-Михайлівського Собору отцю Богдану, волонтерці, яка допомагала в організації заходу Олені Рекші, фотографу Тарасу Орешнікову, тренеру Роману Покотилу та його юним вихованцям (Федерація айкідо у Житомирській області), журналістці Олені Галагузі, голові Центру суспільних комунікацій Ірині Ярмоленко, керівнику КЗ Палац культури Володимиру Кругляку та його творчому колективу, директору ТОВ «УРА «Престиж» Сергію Купринюку.

Інформаційними партнерами виступили: організатор – газета «Місто», газета «Ваші інтереси» (журналіст Ніна Скоробагата – виявилась однією з найактивніших вишивальниць!), Інтернет сайти «Репортер Житомира», «Рупор Житомира», «Житомирські новини», «0412.ua», «Житомир інфо», сайт журналу «Стильная, сильная, счатливая», «inzt.net», «Крок радіо», міське радіо, «Житомирська хвиля», ЖОДТРК, студія «Союз-TV».

Дмитро Руденький, фото Тараса Орешнікова