Житомиряни, щоб зекономити та не “засвітити” доходи, дарують квартири, а не продають

Мін’юст зафіксував помітне скорочення кількості угод купівлі-продажу нерухомості в Україні, в тому числі у Житомирській області, пишуть “Вести”.

В першому півріччі 2013-го в нашій області було оформлено 2448 договорів купівлі-продажу та 1102 дарування, а цього року – 1694 і 1413, відповідно.

Президент Союзу фахівців з нерухомості України Олександр Рубанов вважає, що збільшення числа договорів дарування пов’язано з очікуваною люстрацією.

«Чиновники самих різних рівнів квапляться переписати свою нерухомість на родичів», – запевнив він «Вести».

Ще один фактор: люди як і раніше більше довіряють готівці, тому прагнуть будь-якими способами обмежити суму, прописану в договорі, 150 тисячами гривень (щоб не було необхідності проводити операцію через банк).

«У договорах купівлі-продажу неможливо уявити суму менше 150 тис грн за квартиру навіть у регіонах, за нинішнім курсом це близько 11 тис.у.о., введення податкової оцінки виключило такі махінації. Але для договору дарування, згідно з постановою Кабміну №231, достатньо ринкової оцінки (її здійснюють несертифіковані експерти, чиї послуги коштують дешевше, ніж оцінювачів, що займаються податковою оцінкою – Авт.), цим і користуються. Подарунок – він і є подарунок … І люди йдуть на ризик, оформляючи договору дарування навіть з незнайомцями, аби не світити свої доходи », – стверджує Рубанов.

Юристи запевняють, що покупців житла, які оформили угоду договором дарування, можуть легко обвести навколо пальця.

«Найпоширеніший ризик: вже після переходу права власності на будинок/квартиру можуть з’явитися справжні родичі (наприклад, колишнє подружжя) або партнери по бізнесу, які також стануть претендувати на майно продавця нерухомості. З угодами купівлі-продажу все просто: за рішенням суду їм виплачується частина виручених коштів. З договором дарування суд може вимагати розірвання угоди, в результаті обдаровуваний повинен буде повернути квартиру (будинок, земельну ділянку) », – пояснив ситуацію партнер юридичної фірми «ОМП» Кирило Левтеров.

Якщо нерухомість точно доведеться повернути, то з грошима, які за неї були внесені, все буде значно складніше. Домогтися їх отримання через суд можна лише в тому випадку, якщо дарувальник під час оформлення угоди написав новому власнику житла розписку із зазначенням суми.

«І то, за умови, що в даній розписці буде вказано, що ці гроші передані в якості оплати за перехід права власності на конкретний будинок або квартиру. Хоча відразу скажу: на практиці таке зустрічається не часто. Що до інших ризиків, то чисто теоретично зажадати розірвання договору дарування може і сам дарувальник, на тій підставі, що у нього погіршилось майнове становище», – зазначив Левтеров.

Фахівці не чекають помітної зміни ситуації найближчим часом.

«Аналогічна ситуація з договорами дарування була в 2004-2005 роках. Ми бачимо відхід у тінь ринку вторинної житлової нерухомості у зв’язку з ситуацією з економікою України. Погіршує все ще корупційна схема оподаткування при операціях з нерухомістю. Люди намагаються уникнути «зайвих» витрат за оцінку приватній особі і платити менше податків державі», – сказав «Вестям» віце-президент Ліги експертів України Андрій Гусельников.

Нагадаємо, при оформленні угоди купівлі-продажу необхідно замовляти оцінку для оподаткування. З більшої суми – суми угоди, написаної в договорі, або оціночної вартості – нараховуються податки: 5% – якщо продавець володів нерухомістю менше трьох років, 1% – збір до Пенсійного фонду та 1% – держмито.

«Наскільки я бачу по оформлюваним договорами, оцінювачі частіше працюють в бік завищення вартості. При договорі дарування податкова оцінка, згідно з постановою Кабміну №231, не потрібна, для його оформлення достатньо ринкової оцінки, яка коштує дешевше. Також в цьому випадку не сплачується і збір до пенсійного фонду», – прояснив економію Андрій Гусельников.