​Квартири-студії – самий бюджетний варіант житла

Квартири-студії – самий бюджетний варіант житла. При цьому пропозиція на ринку невелика. Особливо на ринку Житомира. Експерти пояснююють це, зокрема, специфікою їх планування, яка приносить чимало клопоту девелоперам.

Студія – це квартира прямокутної форми з одним вікном, де житлова частина суміщена з кухнею. Невелика площа робить квартири-студії самим бюджетним варіантом житла. Плануєте квартирний переїзд.

Площа пропонованих в сегменті економ-житла студій – від 27 до 41 кв. м. Невелика площа – це плюс і мінус одночасно. Навряд чи такий формат підійде для проживання втрьох.

Зате квартири-студії підходять, наприклад, для молодих сімей, що живуть окремо від батьків та планують квартирний переїзд.

Для них подібне житло – відмінний старт в самостійне життя. Один з головних плюсів студій – їх невисока вартість.

«Вартість квадратного метра в студіях зазвичай порівнянна з ціною «квадрата» однокімнатних квартир, розташованих у тому ж комплексі. Однак бюджет покупки студії, як правило, менше за рахунок мінімізації кухонної зони – в середньому різниця становить 20-30%», – пояснюють експерти.

Покупець студії економить не тільки на вартості житла, а й на його ремонті та експлуатації.

Економія на обробці може становити до 30% через відсутність стін і малої площі квартири. Крім того, витрати на комунальні платежі – мінімальні. Багатьох покупців студій приваблює можливість самовиразитися: вільне планування пропонує простір для дизайнерських рішень. Але не всі готові жити в квартирі без стін.

«Попит на однокімнатні квартири все-таки вище, тому що це більш зрозумілий формат для споживача. Покупці не звикли до відкритого простору, яке можна зонувати за своїм розсудом за допомогою меблів або елементів декору », – розповідає експерт Марія Литинецька.

Багато в чому саме цим експерти пояснюють низьку пропозицію. Крім того, розмістити велику кількість студій в одному будинку досить складно. По-перше, норми інсоляції вимагають, щоб вікно студії виходило на південну сторону. По-друге, через меншу площі студій в одному комплексі можна зробити більше, ніж звичайних квартир. Але для цього потрібно передбачити більшу кількість стояків, що збільшує собівартість проекту, розповідають фахівці.

Квартири-студії високого цінового діапазону, як правило, набувають в якості додаткового або тимчасового житла бізнесмени і менеджери вищої ланки. Такі покупці розташовують «основну» нерухомість для проживання, а в студіях бувають час від часу, пояснюють експерти.