​”Правоохоронний” комітет Верховної Ради вимагає від міністра внутрішніх справ Авакова покарати кривдників Журавського

Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності звернувся до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова з вимогою покарати осіб, причетних до насильства у відношенні до народного депутата Віталія Журавського.

«Поза увагою правоохоронних органів не повинні залишатися будь-які випадки втручання чи перешкоджання законній діяльності народних депутатів. У цьому сенсі кричущим і неприпустимим у демократичному суспільстві є випадок, що стався 26 вересня цього року з нашим колегою народним депутатом Віталієм Журавським», – зауважив заступник голови комітету, генерал-лейтенант міліції Микола Паламарчук у листі комітету на адресу міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

«Цього дня невідомі у балаклавах скоїли напад на народного депутата у приміщенні клубу с. Нова Борова, Володарсько-Волинського району, Житомирської області, де Віталій Журавський проводив зустріч з виборцями та звітував перед ними за проведену в окрузі роботу. З 29 на 30 вересня невідомі особи пошкодили агітаційні бігборди з агітацією В. Журавського шляхом їх зафарбування», – додав Микола Паламарчук.

«Тривогу також викликає те, що спроба побиття народного депутата України була здійснена на тлі неправдивої інформації, що начебто до нападу на народного депутата причетні представники батальйону “Айдар”, відвертої неправди стосовно його батька-фронтовика, позиції голосування Віталія Журавського 16 січня щодо антинародного законопроекту про внесення змін до Закону України “Про судоустрій і статус суддів” (диктаторських законів, – Ред.) та процесуальних законів (щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян) за який той не голосував (інформація про це є загальнодоступною)», – додав голова комітету.

У листі на адресу Арсена Авакова також наголошується, що перелічені інциденти є дуже небезпечними для української демократії, оскільки подібні сценарії можуть бути задіяні й щодо інших народних депутатів, і це загрожує процесу демократичності проведення виборів до Верховної Ради, а позаяк визнання їх результатів світовою спільнотою та громадськістю.

«Крім того, висвітленням подібних дій українській та світовій громадськості насаджується думка, що в Україні панує насильство і безкарність, що ніхто з простих українців не може відчувати себе у безпеці, а держава на такі виклики ніяк не реагує.

Відтак, якщо такі дії не припинити і не привести виборчий процес в правове русло, то це загрожує зриву позачергових виборів до Верховної Ради.

Зазначені протиправні дії щодо Віталія Журавського повинні кваліфікуватись як втручання у діяльність державного діяча за що передбачена кримінальна відповідальність за статтею 344 Кримінального кодексу України.

Тому, відповідно до статті 4, пункту 9 статті 14 Закону України “Про комітети Верховної Ради України” просимо вжити передбачених кримінально-процесуальним законодавством заходів щодо притягнення винних осіб до відповідальності.

Про результати проведеної роботи просимо повідомити Комітет у встановлений законодавством термін», – написав Микола Паламарчук.